Blog Ayrıntıları

Öfke Kontrolü Nasıl Sağlanır?

Öfke Kontrolü Nedir?

Öfke, insanların en temel duygularından biridir. Genellikle bilinçli yaşanılmayan bu duygu, insanların kontrol etmekte güçlük çektiği ve zaman zaman da bunu başaramadığı durumları ortaya çıkarır. Günümüzde birçok olayın zorlayıcı etkileriyle birlikte sıklıkla ortaya çıkan öfke durumu insanların “öfkemi kontrol edemiyorum, öfkemi nasıl kontrol edebilirim” gibi söylemleri de beraberinde getirdi. Öfke kontrolü sağlamak için her şeyden önce bu duyguyu iyi tanımak gerekir.

Öfke, geçici bir duygudur. Genellikle kısa sürelidir fakat bazı durumlar bu duygunun içselleştirilmesine sebep olur. İçselleştirilmiş öfkenin dışa vurumu ise psikoterapi seansı çerçevesinde ele alınması gereken bir durumu beraberinde getirir.

Neden Öfkeleniriz?

Bizleri huzursuz, baskı altında hissettiren her türlü olay ve söylem çerçevesinde ortaya öfke duygusu çıkar. Bazen de yalnızlık, utanç ve bu duygular karşısında öfkeleniriz. Yani öfke duygusu insanların olası tehdit altında hissettiği durumlarda kendilerini savunmak için ortaya çıkan duygulardır. Genellikle işlevsel olmayan bu duygu kişilere ve kişilerin çevresindekilere zarar verir.

Uzun süren öfke durumlarında fizyolojik birtakım belirtiler de görülür. Bilhassa baş ağrıları, kasılmalar, beden titremeleri gibi reaksiyonlar oldukça fazladır.

Öfke Kontrolü Nasıl Sağlanır?

Öncelikle öfke kontrolünü sağlamak için nedenini kendinize sormalısınız. Bunun yanında öfke ile insanların farkındalığı genellikle azalır. Bu sebeple mindfulness egzersizleri ile zihin ve beden farkındalığını artırma egzersizleri yapılabilir.

Öfke anında genellikle düşünce sistemimize olumsuz duygu ve düşünceler hükmeder. Dolayısıyla öfkeliyken davranışlarımızı ve söylemlerimizi kızgınlıkla karşımızdakine gösterebilir ve kendimizi yanlış ifade edebiliriz. Bu sebeple öfkeliyken bulunduğumuz yerden ve temas halinde olduğumuz kişilerden uzaklaşmak, düşüncelerimizin farkına varmamızda bizlere yardımcı olur.

Öfke kontrolü zihinsel bir beceridir. Bu sebeple bu becerileri uygulayamıyor olsanız bile uzun vadede zihninizi ve düşüncelerinizi bu konuda eğitebilirsiniz. Eğer nedenini anlamadığınız bir öfkeniz var ise bu durum Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) yöntemiyle seanslarda, farkındalık ve düşünceler çerçevesinde çalışılabilir.

Bunların yanında;

1-Nefes egzersizleri,

2-Yürüyüş yapmak,

3-Yalnız kalarak yazı yazmak

4-Duyguları paylaşmak,

5-Kendinizi dinlemek için huzurlu bir ortamda yalnız kalmak,

6-Hobilere devam etmek,

gibi yöntemler uygulanabilir.

 

 

Write a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Name *
Email *
Website
Comment