Blog Ayrıntıları

Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) Nedir

Takıntı Hastalığı / Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) Nedir?

Takıntı hastalığı, yani OKB olarak da kısaltılan obsesif kompulsif bozukluk, istemsiz tekrarlayan düşünceler ve yinelenen davranışlar olarak tanımlanır. OKB uzun vadede tedavi edilmezse kişinin günlük yaşam kalitesini ciddi şekilde etkiler.

Takıntı hastalığı ile mücadele eden kimseler, takıntılarının (obsesyon) sebep olduğu kaygılarla mücadele etmek için sürekli tekrarlayan davranışlara ve zihinsel eylemlere (kompulsiyon) girişirler. Bu sebeple sıklıkla tekrarlayan, anlamsız düşünceler ve davranışlar gösterirler. Bu durum kendi kontrolleri dışında gerçekleşir.

Özellikle OKB yaşan bireyler, durumun farkındadırlar. İstemleri dışında olduğu için bunu kontrol etmeye ve sosyal yargılanmaya maruz kalmamak adına bu davranışları tekrarlamama adına sürekli kendilerine sözler verirler. Fakat bu baskı, kendilerini daha stresli ve kaygılı hissetmelerine, takıntılarının da artmasına sebebiyet verir.

Obsesif kompulsif bozukluğun belirtileri arasında sıklıkla görülen durumlar şunlardır: kirlenme-temizlik takıntısı, kontrol takıntılı, dokunma takıntısı, simetri ve düzel takıntısı.

OKB her yaşta görülebilir ve hayat kalitemizi son derece olumsuz etkiler. Eğer takıntılı düşünceleriniz var ve bunlarla mücadele etmekte zorlanıyorsanız, psikoterapi alınması büyük önem arz eder.

Obsesif Kompulsif Bozukluk Nasıl Anlaşılır

Obsesif Kompulsif Bozukluk yani takıntı hastalığına sahip insanların özellikleri arasında mükemmeliyetçilik, aşırı kuşkucu olmak, kir ve mikroplardan korunmak, günahkâr düşüncelerden korkmak, başkalarına zarar vermekten korkmak, sürekli sayı saymak, ütü kilit ocak gibi eşyaların fişini kontrol etmek, duaları sıklıkla tekrarlamak, biriktirmek gibi faktörler yer alır.

Obsesif Kompulsif Bozukluk Nasıl Geçer

Günümüzde birçok insan takıntı hastalığı-okb nedir, okb ile nasıl başa çıkarız gibi soruların cevabını arıyor. Özellikle obsesif kompulsif bozukluk nasıl geçer diye sıklıkla duyuyorum.

Obsesif kompulsif bozukluk, temelinde anksiyetenin varlığını taşır. Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) ile OKB tedavisi oldukça yaygındır. Bilişsel davranışçı terapide kişilerin, zorlandıkları durumlara karşı yaşadıkları kaygıları, işlevsel olmayan mantıksız düşünceleri saptayarak ele almaya başlarız. Ardından bu duruma sebep olan olaya karşı düşüncelerimi, duygularımızı ve davranışlarımızı çalışırız.

OKB ile yaşam oldukça zordur. Özellikle stresli bir yaşam takıntılı düşünceleri fazlaca tetikler. Bu sebeple düzenli spor, yürüyüş yapabilirsiniz. Bunun yanında sevdiğiniz hobilere vakit ayırabilir, stresten uzak ve duru bir yaşam kurmaya çalışabilirsiniz.

Write a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Name *
Email *
Website
Comment