Blog Ayrıntıları

Kişisel Gelişim Nedir?

Kısaca kişisel gelişim, insanların kendi en iyi versiyonlarına ulaşması için sarf ettiği çaba olarak tanımlanabilir. Kişilerin sahip oldukları bilgi, yetenek, donanımı gerçek potansiyeli ortaya koyarak geliştirmeleri, kişisel gelişimi bize anlatır. Elbette kişinin kendini geliştirmesi, bir tür yolculuktur.

Günümüz dünyasında dinamikler hızla değişiyor. İş için aranan yetenekler, etkili iletişim için kazanılması gereken entelektüellik gibi birçok alanda değişimi görüyoruz. İnsanlar da bu yeniliklere uyum sağlamak, kendi alanlarını genişletmek ve potansiyellerini ortaya koyarak daha anlamlı bir hayat yaşamak istiyor. Bu durum ise kişilerin potansiyellerini fark etmelerine karşın bir motivasyon oluşturuyor.

Kişisel gelişim, bulunduğumuz yüzyılda en popüler kavramlardan biri haline geldi. Çünkü herkes, kendindeki en iyiyi ortaya çıkarmak için çaba sarf etmeye başladı. Bunun için kişisel gelişim kursları ve kitapları, kişisel gelişime yardımcı rutinler gibi birçok yöntem uygulamaya başladı. Ben de bu yazıda kişisel gelişim yolcuğuna başlamanın önemini, bizde yaratacağı etkiyi de beraberinde kişiyi nelerin beklediğini anlatıyor olacağım.

Kişisel Gelişim
Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişim Ne İşe Yarar

Kişilerin kendilerini geliştirmesi, özünde kişinin kendi potansiyelini kullanarak kendindeki en iyiyi ortaya koyma çabasıdır. Bu çabanın kişide birçok etkisi olmaktadır.

Kişisel gelişimini destekleyen ve buna yatırım yapan insanlar, öncelikle kendilerini oldukça iyi tanırlar. Bir kişinin kendini tanıması, hangi alanlara ilgisi olduğunu görmesi ve devamında nereye ulaşacağını bilmesi, daha anlamlı bir hayatı yansıtır. Çünkü sevmediği bir ortamda çalışan, istemediği bir işi yapan veya ait olmadığını hissettiği topluluklarda bulunan birçok insan var.

Bununla birlikte kişisel gelişim, zamanın amaca hizmet eder nitelikte kullanılmasını sağlar. Kısaca zaman yönetimine katkı sağlar. Kişiler geride bırakılan bir günde kendi amacına yönelik tatmin elde eder. Tatmin duygusuyla birlikte daha motive bir hayat yaşar.

Bir şeyler yapabilmek, herhangi bir konuda yol alabilmek insanlarda özgüveni besler. Bu insanlar, hayat yolculuğunda daha idealist ve güçlü ilerler. Gün geçtikçe kendilerine olan inancı artar. Kendi hayat yolculuğuna daha fazla inanmaya başlar.

Kişisel Gelişim Bireyler İçin Neden Önemlidir?

Kişisel gelişim, günümüzde insanlar için oldukça bir konudur. Çünkü hayat ilerlerken herkes hayallerinin peşinde koşmak ve amaçlarına ulaşmak ister. Fakat bu durum için gereken faktörleri bir araya getirmekte zorlanır. Bu noktada da kişisel gelişim kavramı, bu boşluğa hizmet eder, yani kendilerine.

Kendini geliştirmeden yola devam eden ve kendini gerçekleştirmeye çalışan insanlar, uzun vadede bu durumu gerçekleştirmekte zorlanır. Çünkü bu yolculuğun bir noktasında sıkılırlar. Bir sonraki noktaya geçemezler. Bunun sebebi ise kendine kattığı değerlerin ileriyi yansıtmıyor oluşudur.

Kişisel Gelişim İçin Neler Yapılmalı?

Birçok insan “Kendimi geliştirmek için ne yapmalıyım” gibi sorular sormaktadır. Çünkü önemli bir kavram haline gelen bu değerler süreci, insanların anlamlı bir hayat için kritik bir durumdur. Kişisel gelişim içi yapılması gereken birçok şey vardır.

1-Kendinizi tanımalısınız. Kim olmak istediğinizi, neler başarabileceğinizi ve hayatta ne istediğinizi iyi bilmelisiniz. Kişilerin kendilerine yöneldiği bu süreçte farklı insanlardan alacağı geri bildirimler, buna hizmet eden kişisel gelişim kitaplar yararlı olabilir. Bunun yanında kendinizi gerçekleştirmenin ilk kuralı olan kendinizi tanıma sürecinde psikoterapi almanız önemli olacaktır.

2-Başarı, bir süreci kapsar. Kişisel gelişim bazen iniş çıkışlar olabilir. Önemli olan nokta ise kendinize yolda olduğunuzu hatırlatmaktır. Kısa vadede uzun yol kat etmek iyidir, fakat bu hız ve enerjisi her zaman yakalayamazsınız. Bu noktada kendinize inanmaktan vazgeçmeyin.

3-Küçük hedefler belirleyerek yolculuğa başlayın. Örneğin büyük resimde ne görüyorsunuz, o resmi oluşturan küçük objelerde neler var? İlk olarak o küçük objeleri hedef alın. Onları başardıkça büyük resim kendiliğindenlik ilkesi ile ortaya çıkacaktır.

4-Kendinize zaman dilimleri belirleyin. Bu zaman dilimi ise kendinize bir meydan okumak gibi olsun. Örneğin 7 günlük kişisel gelişim plan, bir sonrakinde 14 günlük kişisel gelişim planı ve sonrakinde daha yüksek bir zaman dilimini ele alarak koşacağınız dilimler belirleyin.

5-Alışkanlıklar edinin. Bu alışkanlıklarda fiziksel egzersizler, kitap okuma, düzenli beslenme, sosyal medyaya kontrollü zaman ayırma, ruhsal sağlığınıza iyi gelen şeyleri yapmak gibi uygulamaları hayatınıza ekleyin.

 

Write a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Name *
Email *
Website
Comment