Blog Ayrıntıları

Mükemmeliyetçilik Nedir

Mükemmeliyetçilik, mükemmel olma ve mükemmel görünme ihtiyacıdır. Özellikle başarı ve başarılı olma konularına karşı yüksek arzuları vardır. Başarmak mükemmeliyetçi bir insan için çok önemlidir. Başarılı olmak ve buna ulaşmak oldukça olumlu duyguları içerir. Fakat mükemmeliyetçilikteki durum biraz daha olumsuzdur. Çünkü mükemmeliyetçilik ile hareket eden insanlar, genellikle günlük hayatlarında birçok sorun yaşar.
Taleplerin, rekabetin ve yüksek standartların artış gösterdiği günümüz dünyasında, birçok insandan ‘Mükemmel olmalıyım, hatasız-kusursuz olmalıyım’ gibi söylemler duyarız. Bu söylemler, birçok insanın kendini stresli ve kaygılı hissetmesine, hatta depresyona girmesine sebep olur. Çünkü hiçbir insan mükemmel veya hatasız olamaz. Mükemmeliyetçi insanlar ise tam da bu noktada sorunlar yaşarlar. Hatasız olmak mantıksız bir arzu olarak kişinin kendini sıkışmış hissetmesine sebep olur.

Mükemmeliyetçilik Neden Olur

Mükemmeliyetçilik, ebeveynlerin yani bakım verenlerin bizlere yüklediği düşünce kalıplarının bir sonucudur. Elbette ebeveynlerin davranış şekilleri, bir çocuk için oldukça önemlidir. Çünkü birçok noktada doyurulmamış duygusal ihtiyaçlarımızın varlığını da ifade eder.
Mükemmeliyetçi birçok insanın başarıya ve hatasız olmaya karşı bu mantıksız arzusu, kabul ve onay ile ilintilidir. Çocukluklarında kabul ve onay duygularını eksik ve yetersiz hisseden bir çocuk, bunu ileri yaşlarında kendi kendine kazanmaya çalışır. Mükemmeliyetçilik de bunu kazanmanın bir yoludur onlar için.
Özellikle bu duygusal ihtiyacı karşılamak için mükemmeliyetçiliği bir kalkan olarak kullanırlar. Kendilerini hayata bu şekilde konumlandırırlarsa kimsenin kendilerine karşı yargılayıcı bir tavırları olmayacağına inanırlar. Bir başka yönden onay ve kabul göreceklerdir. Her ne kadar kısa vadede yararlı gibi görünse de uzunca bir süre bu duyguyu yaşayan insanlar, hayatta baş edemeyecekleri problemler yaşarlar. Sonucunda ise depresyon, stres ve kaygı bozukluklarına yatkın olurlar.

Mükemmeliyetçilik Nasıl Anlaşılır

Çevremizde Mükemmeliyetçilik duygusuyla hareket eden birçok insan var. Peki bu kimseleri nasıl anlayabiliriz? Bizde de mükemmeliyetçilik var mı?

  1. Her alanda harika ve hatasız olmak gibi bir algıya sahiptirler. Eğer başarısızlık algılarlarsa ya bunu kabul etmezler ya da kendilerini ağır şekilde yargılarlar.
  2. Genellikle ‘hep ya da hiç’ ve ‘siyah-beyaz’ düşünce kalıplarına sahiptirler. Herhangi bir şey onlar için ya harika olmak zorundadır ya da olmamalıdır.
  3. Yaptıklarında onaylanmaya ihtiyaç duyarlar. Onay onlar için hayatın vazgeçilmez bir parçasıdır ve takdir görmedikleri ortamlarda bulunmaktan rahatsızlık duyarlar.
  4. Başarılı başkalarını eleştirmekten zevk alırlar. Kendilerini o insanlarda zihinlerinde bir kıyasa sokarlar ve o insanları eleştirerek bu kıyastan zihinsel süreçlerinde galip ayrılırlar.
  5. Eleştiriye ve geribildirime kapalıdırlar. Çünkü her zaman en iyisini yaptıklarını, daha iyisinin olmayacağını düşünürler.
  6. Kendilerinden her zaman şüphe duyarlar ve kendilerine karşı güveni oldukça kırılgandır. Bu sebeple zorlanacakları işleri yapmaktan kaçınırlar ve ertelerler.
  7. Yüksek standartlar belirlemişlerdir ve bunu baskısını sürekli hissederler. Beklediklerinden yavaş ilerlediklerinde öz eleştirileri, öz kıyıma dönüşür. Kendilerine asla şefkatle yaklaşmazlar.

 


Youtube


Instagram