Yalnızlık hissi, hayatta hepimizin hissedebileceği bir duygudur. Kimi zaman bunaldığımızda, stresli olduğumuzda ve karşımızdaki kişinin bizi anlamadığını düşündüğümüzde bunu hissedebiliriz. Dolayısıyla pek çok etken, yalnızlık hissinin kronik düzeyde hissedilmesine etki eder.
Yalnızlık hissi özellikle algılanan yalnızlık durumu, gerçekte kişinin yalnız olmamasıyla karakterizedir. Ayrıca bu hisle birlikte kişiler, psikolojik olarak birçok olumsuzluk yaşar. Bunun yanında kaygı, depresyon, obsesyon gibi çeşitli psikolojik rahatsızlar yaşar.
Yalnızlık duygusu, kişilerde memnuniyetsizlik söz konusudur. Bu memnuniyetsizlik sosyal çevrelerinden almak istediği duyguları yeterli düzeyde alamama durumunu ifade eder.
İnsanlar sosyal varlıklardır. Sosyal çevrelerinden yeterli doyumu alamadıklarında bu durumu yaşarlar. Uzun vadede bu durumu yaşayan insanlarda depresiflik ve umutsuzluk duyguları görülebilir.
Bazen de sevdiği insanlardan yeterli ilgiyi göremediğini düşünen bireyler, bu hissi yaşarlar. Kendilerini sevgiye layık olmamak ile karakterize edebilirler.
Yalnızlık hissi kimi zaman kişilerin kendini suçlamasıyla görülebilir. Tek başına olmanın nedenini kendi eksikliklerine bağlayarak kendilerinde bir problem olduğunu düşünürler.
Günümüzde teknolojik gelişmelerin de getirisiyle kişiler daha çok yalnızlık duygusu yaşamaktadırlar. Bu durum elbette gerçekte böyle olmasa bile, kişilerin bu hislerle duygusal bunalım yaşamasına sebep olabiliyor.
Rutinler oluşturmak, hayatta değerlerimize paralel bir yaşamı beraberinde getirir. Bunun yanında hayat içerisine kök salmak konusunda, bizi biz yapan değerlere bağlı kalarak günlerimizi geçirmemize katkı sağlar. Bu rutinler arkadaşlarımızla düzenli görüşme, düzenli fiziksel egzersiz, meditasyon günleri belirlemek gibi etkinliklerden oluşabilir.
Yalnızlık hissini yaşayan birçok insan yalnız olmadığı halde bu hisse kapılabilir. Dolayısıyla algılanan yalnızlık duygusu yoğun düzeyde olabilir. Bu nedenle kişilerin kendisine gerçekten yalnız mı olduğu yoksa yalnız mı hissettiği sorusuna vereceği yanıt, bu noktada farkındalık düzeyini artırabilir.
Birçok insan, sosyal çevresinde istediği doyumu alamaz bu duyguyu yaşar. Bu sebeple arkadaşlarınızla ve çevrenizdekilerle ilişkileri geliştirin. Daha çok aramak, buluşmalar planlamak, etkinliklere katılım göstermek gibi aktivitelerle bu durumu destekleyebilirsiniz.
Bu duygu en çok kişilerin yalnız kaldığı anlarda hissedilir. Dolayısıyla yalnız kalarak bu durumdan kurtulmak imkansızdır. Bu sebeple dışarıda aktif olmak oldukça önemlidir. Davet edilen yerlerde bulunmak, hava almak, arkadaşlarla etkinliklere katılmak bu noktada oldukça yardımcı olabilir.
Bu duyguyu yaşayan ve aşmakta zorlanan birçok insan vardır. Hayatlarını olumsuz etkileyen hislerle baş etmekte güçlük çekerler. Günden güne de hayatlarında birçok faktör zarar görür. Bu sebeple bu duyguyu aşmakta zorlanıyorsanız ruh sağlığı desteği almaktan çekinmeyin.