Blog Ayrıntıları

Yalnızlık Duygusu Nedir?

Yalnızlık Duygusu Nedir

Yalnızlık duygusu, bizlerin uzun süre boyunca sosyallikten soyutlandığımızda ve yeterli sosyal destek bulamadığımızda hissettiğimiz duygudur. Uzun süre bu durumu yaşayan insanların fiziksel ve zihinsel birçok sorunla baş etmeye çalıştığı görülür. Psikolojik olarak kaygı, depresyon, panik atak gibi sorunların olması oldukça yüksek ihtimaldir.

Yalnızlık duygusunu insanlar sadece tek kaldıklarında yaşamazlar. Bazen sosyal ortamlarında, dışarıdayken veya bir etkinlikteyken dahi bu duygu hissedilir. Yalnızlık duygusunu tetikleyen faktörlerden bazıları şu şekildedir; yas, sosyal izolasyon, anlaşılmadığını hissetmek, özsaygı gibi.

Yalnızlık Duygusu Neden Olur?

Günümüzde birçok insan, 21.yüzyılın tempolu düzeni içinde kendini yalnız hissediyor. Bu durumun tetikleyicilerini açıklayacak olursak;

1-Sosyal izolasyon: İnsanların ortamlarından uzaklaşması, arkadaşlarıyla ve çevresiyle görüşmeme durumudur. Bu süreç uzadıkça insanlar arasındaki iletişim azalır. Kendini izole eden kimseler ise daha sonra aynı iletişimi kurmak istese dahi zorlanabilir. Bu durumda bocalamaya başlar.

2-Anlaşılmamak duygusu: İnsanların kendilerini anlaşılmış hissedebilmeleri için sağlıklı iletişime ihtiyacı vardır. Sağlıklı iletişimin ise en zor olduğu dönem zannediyorum ki içinde bulunduğumuz zaman dilimi. Giderek artan teknolojiyle de iletişimin giderek azalması, karşıdaki insanı dinleyememe ile sonuçlanıyor. Diğer yandan bazı insanların kendilerini anlaşılmış hissedebilmeleri için, diğerlerinden daha çok karşısındakinden beklentileri olabiliyor. Dolayısıyla da bu tarz insanlar, kendilerini anlaşılmamış, dinlenilmemiş hissedebiliyor.

3-İnsanlarla iletişim kurmakta zorlanmak: İnsanlar için iletişimin sağlıklı olması belli prensiplere dayanır. Öncelikle bir kanal, ileti ve alıcıya ihtiyaç vardır. Bazen sağlıklı iletişim kanalları kurulamayabiliyor, bazen söylenen şeyler iki insanın da ortak ilgi alanları olmayabilir. Bundan sonucunda da sağlıklı iletişim sekteye uğrayabiliyor.

4-Duygusal zorlanmalar: Kendini yalnız hisseden insanlar, genellikle olumsuz duygu durumlar içerisindedir. Bu olumsuz duygular ise günden güne kişiyi yalnızlığa iten bir başka faktör oluyor.

Yalnızlık Duygusu Nasıl Geçer?

Kendini yalnız hisseden ve bu duruma çözüm arayan birçok insandan birisi olabilirsiniz. Kendinize yalnızlık hissinden kurtulmak için uygulayabileceğiniz birkaç öneriyi aşağıya bırakıyorum;

-Daha sıkı sosyal bağlar kurun. Eski dostlarınızla temasa geçin, arkadaşlarınızla planlar yapın.

-Mümkün olduğunca yalnız kalmamaya çalışın.

-Yalnızlık duygusu, uzun vadede içselleştirilmiş bir öfkeyi beraberinde getirir. Dolayısıyla bu duyguyu kâğıda yazmaya çalışın.

-Mutlu olduğunuz size keyif veren aktivitelere tekrar başlayın.

-Sık sık dışarıya çıkın ve yürüyüş yapın. Düzenli egzersizlerle ruh-beden ilişkisini sağlıklı şekilde dengeleyebilirsiniz.

 

 

 

Eğer uzun süreli yalnızlık duygusuyla mücadele ediyorsanız ve aşamıyorsanız terapi desteği almalısınız. İyi bir psikolog / ruh sağlığı uzmanı ile online veya yüz yüze seanslara başlayarak bu soruna eğilmeniz gerekir.

 

 

 

Write a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Name *
Email *
Website
Comment