Blog Ayrıntıları

Uçak Korkusu (Fobisi)

Uçak Korkusu (Fobisi) Nedir

Uçak Korkusu (Fobisi), uçağa binme düşüncesinin yarattığını yoğun kaygı ve paniktir. Uçuş fobisi yaşayan insanlar uçağın düşmesiyle ilgili gerçeklikten uzak felaket senaryoları düşünürler.

Uçuş yolculuğu dünyanın en güvenli yolculuğu kabul edilir. Fakat bu korkuyla birlikte insanlar, uçak yolcuğunu gerçekleştiremezler. İnsanların yaşadıkları bu korku hali, sanki gerçekmişçesine kişilerin düşüncelerine nüfuz eder.

Uçak Korkusu (Fobisi)
Uçak Korkusu (Fobisi)

Uçak Korkusu (Fobisi) Neden Olur?

Uçuş fobisinin ortaya çıkmasında birçok faktör etkilidir. Bu faktörler genel olarak kişilerin geçmiş deneyimleri, ailevi faktörler ve kişilik özellikleridir.

Kişilerin geçmiş deneyimleri uçuş korkusunun ortaya çıkmasında önemli bir etkendir. Bu etken, geçmiş travma benzeri yaşantılarla ortaya çıkar. Kişilerin daha önce fırtınalı havada uçakla seyahat etmesiyle birlikte olumsuz bir deneyim yaşaması olabilir.

Örnek olarak kalkış esnasında veya yolculuk esnasında herhangi olumsuz bir komplikasyonun gelişmesi acil iniş veya sefer iptali gibi durumlar verilebilir. Kişilerin uçuş seyahatinde yaşadıkları bu deneyimler, olumsuz düşünceler geliştirmesine sebep olur.

Kişilik özellikleri bu durumun yaşanmasında bir etkendir. Çünkü stres ve kaygıya toleransı az olan insanlar, herhangi bir durumu tehdit olarak algılamada daha duyarlıdır. Bu sebeple fiziksel bütünlüğün en ufak tetikleyiciler ile bozulacağına inanırlar.

Bu işlevsel olmayan olumsuz inançlar, genellikle uzun süreçte felaket senaryolarını beraberinde getirir. Normal düzeyde olan korkular, artık yerini en kötü senaryoya bırakır. Bu da her uçakla temasta kötü ve olumsuz bir durumun yaşanacağına olan inancı artırır.

Uçak Korkusu (Fobisi) Belirtileri

Uçuş korkusu olarak da adlandırılan uçak (fobisi) korkusu insanların yüksek düzeyde korku yaşamasıdır.  Kişilerin uçuştan önce veya uçuş esnasında aşırı korkmalarıyla birlikte birçok belirti görülür. Bunlar arasında

-Hızlı nefes alıp verme / Nefes darlığı

-Kalp hızının artması

-Titreme ve kasların kasılması

-Baş ve mide bulantısı

-Kaygı artışı

-Endişe

Uçak Korkusu Nasıl Yenilir?

Uçak korkusu çalışıldığı taktirde Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) yöntemi ile çalışıldığında iyileşen bir durumdur. Bu yöntemde işlevsel olmayan düşünce kalıpları ele alınır. Bunun yanında kademeli maruz bırakma teknikleriyle çalışılır.

Uçak korkusu için kişilerin kendilerine uygulayacağı yöntemler arasında nefes ve gevşeme egzersizleri yararlı olur. Bu yöntemlerde amaç kalp atış hızını kontrol etmek ve kasılmaları engellemektir.

 

 

Write a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Name *
Email *
Website
Comment