Blog Ayrıntıları

Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu: Nedir, Belirtileri ve Tedavi

Tıkınırcasına yeme bozukluğu, en sık karşılaşılan yeme problemlerinden biridir. Bu yeme bozukluğunda sorun, kişilerin kontrolsüzce aralıksız yemek yemeleridir. Normal bir yemek yeme düzeyinin çok üstünde bir miktarı, kişilerin kısa sürede tüketmesiyle karakterize bu bozukluk, obezite hastalığıyla da ilişkilidir.

Bu yemek bozukluğunu Anoreksiya, Bulimia gibi diğer yeme bozukluklarından ayıran en önemli özellik, kişilerin yemek sonrasında kusma veya aç kalma gibi davranışlar göstermemesidir. Diğer yeme problemlerinde kişiler kusma veya aç kalma durumlarını pişmanlık duygularından ötürü yaparlar. Tıkınırcasına yeme bozukluğu olan insanlar ise bu suçluluğu yenmek için tekrar yemek yeme davranışı gösterirler.

Tıkınırcasına Yeme Bozukluğunun Belirtileri

Bu yeme bozukluğunda durum, diğerlerine göre biraz daha farklıdır. Burada yemekle ilgili problem tam tersi fazlaca tüketmek olarak görülür. Belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz;

-Aşırı yemek yeme davranışı gösterirler

-Hızlı yemek yerler

-Çok çiğnemeden yutarlar

-Bu durumun kontrolsüzce olduğunun farkında olurlar fakat kendilerini engelleyemezler

-Aşırı yemek sonrası utanç ve pişmanlık, ardından tekrar yemek yerler

-Aç olmadığı halde yemek yeme ihtiyacı duyarlar.

Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu

Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu Neden Olur?

Tıkınırcasına yeme bozukluğu kişilerin aç hissetmemelerine rağmen hızlıca normalden çok fazla yemek yemeleriyle karakterize bir ruhsal sağlık problemidir. Bu durumun ortaya çıkmasında birçok faktör etkilidir.

Genetik olarak bu bozukluğa sahip insanların ailelerinde de bu durum görülebilir. Aile fertlerinde aşırı yeme, obezite gibi durumların görülme sıklığı yüksektir.

Beden imajı açısından bakıldığında bu insanlar, kendi imajlarından rahatsız olurlar. Bu sebeple kendilerini toplumdan soyutlarlar. Dolayısıyla asosyal kişilerdir. Toplumdan kaçınma davranışı gösterirler. Göz önünde olmak istemezler. Bu durumda da kendilerini tekrar kötü hisseder ve yemek yeme davranışına geri dönerler.

Duygusal travmalar bu durumun ortaya çıkmasında etkilidir. İstismar, ölüm, ayrılık gibi stres verici olaylar bu insanlar için risk faktörü olarak görülür.

Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu Nasıl Geçer?

Bu durumun tedavi seçeneklerinden biri Bilişsel Davranışçı Terapi ve uygulamalarıdır. Genel olarak yeme bozukluklarında da uygulanan bu terapi yöntemi ile kişilerin farkındalıkları artırılır. Düşünce ve duyguları ele alınır. Davranışı değiştirme, tetikleyiciler ile duygusal reaksiyonlar arasındaki bağlan keşfedilir.

 

Write a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Name *
Email *
Website
Comment