Stres Yönetimi Nedir? Bu kavramı ele alırken öncelikle stresi tanımlamak doğru olacaktır. Stres, hayatın zorlayıcı yanlarıyla mücadele ederken zihinsel ve fiziksel olarak gösterdiğimiz tepkidir.
Stresin tepkisi olumsuz duyguları oluşturur. Bu durum insanların sürdürülebilirlik durumunu, mutluluğunu ve yaşam kalitesini de oldukça zedeler.
Stresin birçok belirtisi vardır. Stres belirtileri arasında yorgunluk, baş dönmesi, uyku ve iştah kaybı, kalp atışının hızlanması, sosyal anlamda tedirginlik ve huzurlu olamama durumları vardır. Bu belirtileri yaşadığınızı düşünün. Günlük yaşam kaliteniz gün geçtikçe azalır. Daha mutsuz ve motivasyonsuz şekilde hayat devam edersiniz. Bu sebeple stres yönetimi günümüz dünyasında oldukça önemli bir yere sahiptir.
Stresi ortaya çıkaran birçok sebep olabilir. İnsanlar hayatta her zaman birçok problem yaşar. Çünkü yaşam dinamikleri, beraberinde mücadele edilecek alanları da doğurur. Bu sebeple yaşamımız birçok problemi içinde barındırır; çözüm bulunamayan sorunlar, işyerindeki problemler, ikili ilişki sorunları veya mali sıkıntılar.
İnsanlar iş yerlerinde istedikleri formda çalışmıyor olabilir. Bu durumu da genellikle kendi içlerine atarak uzun vadede çözülemez bir problem olarak tanımlar. Bu problemler de stresi tetikler.
İkili ilişkiler hayatta her zaman istediğimiz gibi gitmeyebilir. Öteki ile ilgili çözülemeyen problemler, moral ve motivasyonumuzu etkiler.
Finans yönetimi günümüz dünyasında gelir-gider dengesini kurmak demektir. Bu denge ise her zaman istediğimiz şekilde ilerlemez. Bazen zorluklar ve problemler yaşarız. Bu durum da kaygı ve depresyonu doğuran bir etken olarak karşımıza çıkar.
Olumsuz yaşam deneyimleriyle birlikte yaşadığımız travmalar, bizi etkileme biçimine göre hayatımızı etkiler. Çözülmeyen travmalar günden güne bize rahatsızlık verir. Bu huzursuzluk hali de stresli hissetmemize yol açar.
Stres günümüz 21.yüzyılında birçok insanın yaşadığı bir problemdir. Bu problem ise bizi ruhsal ve mental anlamda oldukça fazla etkilemektedir.
Stres mental olarak olumsuz düşüncelerin yoğunluğunu artırır. Kişiyi mutlu ruh halinden ve sağlıklı düşünme yapısından uzaklaştırır. Düşünce hataları dediğimiz birçok yanlış düşünceyi de beraberinde getirir.
Özellikle stres, kaygıyı fazlaca tetikler. Kaygı geleceğe yönelik bilinmezliğin yarattığı bir durumdur. Kaygılı insanlar, son derece huzursuz olurlar. Bazen bu durum hareket alanlarını kısıtlar. Bazen ise yapmak istedikleri şeyleri yapamazlar. Çünkü bilinmezliğin yarattığı boşluğu felaketlerle ve olumsuz senaryolarla doldururlar.
Ruhsal sağlamlık ile ilgili en önemli faktörler uyku ve iştah düzenidir. Stres, kişileri olumsuz düşüncelere sevk ederken uyku ve iştah düzenini de etkiler. Özellikle sınav stresi dediğimiz, sınava girmeden önce yaşanan stres durumunda aşırı iştahlılık görülebilir. Daha depresif olarak stresi yaşayan insanlarda işe iştah kapanır ve uyku düzeni bozulur.
Stres ve depresyon arasında güçlü bir ilişki vardır. Aşırı stres yaşayan ve bu durumu çözmekte güçlük çeken birçok insan bir süre sonra depresyon yaşar. Depresyon, strese göre daha uzun vadede iyileşen bir ruh halidir ve baş etmek daha zordur.
Stres yönetimi, stresle başa çıkmak için psikolojik sağlamlığımızı artırdığımız uygulamaları kapsar. Bu uygulamalar ve pratiklerle stresin yarattığı fiziksel ve psikolojik sorunları ortadan kaldırabilirsiniz. Kaygı ve stres yönetimi uygulamaları ve yöntemleri arasında fiziksel egzersizler, sağlıklı rutinler, güçlü sosyal ilişkiler, nefes egzersizleri ve dengeli bir hayat kurmak vardır.
Stres yönetimi, stresin yarattığı olumsuz belirtileri ortadan kaldırmak adına uygulanan yöntemlerdir. Hadi gelin, stres anında bu durumu nasıl yönetebileceğimize birlikte bakalım.
Sizi strese sokan olayları kabul etmekle işe başlamanız, yapabileceğiniz ilk yöntem olabilir. Bu olayların sizi neden strese soktuğunu belirlemek, ilerlemenin ilk yoludur. Peki kendimle konuşarak durumu nasıl kabul edebilirim?
Stresli insanlar genellikle bu stresle baş etmek için inkar yöntemini kullanır. Olayları inkar etmenin kendilerine iyi geleceklerini düşünür ve daha stresli hisseder. Bu sebeple bu durumun yaşandığını, gerçekleştiğini ve zamanı geriye almanın mümkün olmadığını kendinize belirtin.
Anlık stresi yönetmek noktasında nefes egzersizleri oldukça önemli uygulamalardır. Stresli yaşam olaylarında doğru nefes egzersizleri, kalp atış hızınıza ve düşünce sisteminize iyi gelir. Doğru nefes uygulamalarını hayatınızın bir parçası haline getirdiğinizde zorlayıcı yaşam deneyimleri karşısında stresi yönetebilirsiniz.
Sizi strese sokan olayları yönetirken en etkili yöntemlerden biri de yazarak bu durumu içselleştirmemektir. Duygularınızı, kaygılarınızı, korkularınızı, stresinizi, planlarınızı yazın. Stresli olayların sizi ne kadar etkilediğini ve nasıl hissettiğinizi açıkça belirtin.
Meditasyon yapmak, ruhsal ve fiziksel farkındalığı ortaya koyar. Bilinçli farkındalık çalışmaları ise olaylar karşısındaki reaksiyonlarımızı, stresten uzak şekilde yansıtmamıza fayda sağlar.
Arkadaşlarınızla sosyalleşmek, alışkanlıklar oluşturmak stresi önleyen başka bir faktördür. Düzenli arkadaş buluşmaları, hobilere ayrılan vakit sizin değerlerinizi yansıtır. Bu değerler ise hayatta amaçlarınızdan ve hayallerinizden uzaklaşmamanızı sağlar.
Spor ve dengeli beslenme, stresi kontrol etmek için en faydalı basit yöntemlerden biridir. Düzenli fiziksel egzersiz yapan ve kendini zinde hisseden birisi, mental olarak da kendini sağlıklı hisseder.
Eğer stresiniz günlük hayat kalitenizi düşürüyor ve bu durumu kontrol altında tutamıyorsanız terapiye başvurmaktan çekinmeyin. Online Terapi ve yüz yüze terapi aracılığıyla terapistinizle iletişim kurabilirsiniz.