Blog Ayrıntıları

Ruminasyon (Aşırı Düşünme) Nedir?

Aşırı Düşünme Neden Olur
Aşırı Düşünme Neden Olur

Ruminasyon Nedir

Ruminasyon (Aşırı Düşünme), olumsuz düşüncelerin zihinde istemsizce tekrar etmesidir. Kişiler bu olumsuz düşünceleri durduramazlar. Bu durum sürekli zihinde yinelenir. Herhangi bir mantıklı düşünceden çok uzaktadır.

Peki Ruminasyon ne demek? Ruminasyon kökenini Rumen kelimesinden alır. Rumen geviş getirmek anlamına gelir. 16.yüzyıldan itibaren ise zihinde düşüncelerin istemsizce tekrarlaması anlamında kullanılmaktadır.

Ruminasyon (Aşırı Düşünme) Etkileri

Ruminasyon (aşırı düşünme) hali, günlük hayat kalitemizi oldukça etkiler. Bu durum birçok noktada kendini gösterir.

Ruminasyon, aşırı düşünerek kişiyi o günden uzaklaştırır. Ruminasyon yaşayan insanlar bu düşüncelerle içinde bulundukları zamana odaklanmakta güçlük yaşar. Uzun vadede bu durum,
depresyon, anksiteye (kaygı), OKB (obsesif kompulsif bozukluk), travma sonrası stres bozukluğu gibi psikolojik sorunlara yok açabilir.

Bu durum tekrarlayıcı olumsuz düşünceleri içerir. Fakat bu durum bazen davranışlar yoluyla da kendini gösterir. Bazı durumlarda çıkardıkları sesin tekrarı, bazen de evden çıkarken iki kere gir çık yaparak durumu tekrar ederler. Bu yanıyla obsesif düşüncelerin etkisi de oldukça fazla görülür.

Ruminasyon (aşırı düşünme), bu düşüncelerin getirdiği kötü hissetme durumuyla insanlarda agresyonun görülmesine yol açar. Agresif insanlar ise daha az sabırlı ve hoşgörülü davranırlar.

Özellikle ikili ilişkilerde Ruminatif düşünceler, kişiyi işlevsiz kılar. Çünkü ikili ilişkiler, karşılıklılık ilkesine dayanır. Eğer karşı taraf dinlenilmediğini hissederse bu ilişkiye yatırımı da azalır. Fakat bu durumun Ruminasyon kökenli olduğunu ayırt edemeyeceği için, ilişkisel sorunlar ortaya çıkar.

Dolayısıyla Ruminasyon kişinin hayatını birçok noktada olumsuz düzeyde etkiler. Bu sebeple Ruminasyon yani aşırı düşünme sorunu yaşayan insanlar, bu durumun sebebini ve etkisi hakkında bilgi sahibi olmalılardır.

Ruminasyon (Aşırı Düşünme)
Ruminasyon (Aşırı Düşünme)

Ruminasyon (Aşırı Düşünme) Neden Olur?

Ruminatif düşünce durumunun ortaya çıkmasında etkili olan birçok faktör olabilir. Özellikle bunların başında stres ve kaygı gelir. Kişiler kaygılı hissettiklerinde gelecekle ilgili bilinmezlikle mücadele içinde olurlar. Bu bilinmezlik hali ise bir süre sonra kronik hale getir.

Özellikle sürekli gerilim yaşayan ve baskı altında hisseden insanlar bu durumla karşı karşıya kalırlar. Çünkü Ruminasyon, devamlılık arz eden olumsuz düşüncelerden oluşur. Aslında kişinin hayatta baskı altında hissetmesi da aynı paradigmalardan kaynaklanır.

Sağlık problemleriyle baş etmeye çalışan insanlarda Ruminasyon görülme olasılığı yüksektir. Çünkü sağlıksal bir durum, fiziksel olarak zarar görmeye karşı hassaslığı bizlere anlatır.

Bazı travmalar ruminasyonun görülmesinde rol oynar. Eski yaşam deneyimlerinde zarar gören veya hayati bütünlüğüyle ilgili bir tehdite maruz kalan insanlarda bu durum oldukça yüksektir.

Ruminasyon (Aşırı Düşünme) Belirtileri

Gece uykuya dalmaya çalışırken, işinizde stresli hissettiğinizde, araba sürerken, arkadaşınızla sohbet ederken istemsizce düşünceleriniz oluyor mu? Veya bu düşünceler sizleri odaklanmaktan alıkoyuyor mu?

Ruminasyon belirtileri arasında sıklıkla kontrol edilemeyen olumsuz düşünceler vardır. Bu durumu birkaç madde özetlersek şu şekilde ele alabiliriz:
1-Sıklıkla felaket senaryoları düşünmek

2-Kontrolümüz dışında düşünme eylemi

3-Sıklıkla bize kendimizi kötü hissettiren düşünceler

4-Eski olumsuz yaşam deneyimlerimizi zihnimizden çıkaramamak

5-Bir olayı, önemli veya önemsiz, gün içinde bizi rahatsız edecek şekilde düşünmek.

 

Write a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Name *
Email *
Website
Comment