Blog Ayrıntıları

Panik Atak Belirtileri Neler?

Panik atak belirtileri neler? Panik atak, günümüzde birçok insanın yaşadığı büyük bir problemdir. Aslında panik atak, bir hastalıktan ziyade semptomdur. Kaygı bozukluğunun bir semptomu olan panik atak, insanların hayatını oldukça etkilemektedir.

Panik Atak Nedir?

Panik atak, aniden ortaya çıkan ve kişinin aşırı korku yaşama halidir. Bu durumu yaşayan kişilerde ortada bir neden olmasa bile gerginlik ve huzursuzluk olur.  Kişiler genellikle kontrolü kaybetme hissi ve gerçeklikle bağlarının kopması korkusu yaşarlar. Aniden başlayan bu ataklar dakikalar (10dk) içinde en üst seviyeye ulaşır.

Bu durumu yaşayan insanlar kalp krizi geçireceklerinden, öleceklerinden korkarlar. Uzun vadede panik atak hastalığı, insanların hayat kalitesini oldukça kötü etkiler. Bununla birlikte insanlar, alanları kısıtlandıkça depresyona girebilir.

Panik Atak Belirtileri

Panik Atak Belirtileri Neler?

Panik atak, aniden oluşan ve kişinin kontrol edemeyeceği düzeyde korku ve kaygı yaratan bir kaygı bozukluğu durumudur. İnsanlar genellikle bu duruma dışarıda yakalanabileceklerini düşündükleri için dışarı çıkmama gibi davranışlar gösterirler. Panik atak belirtileri arasında;

-Kalp atışının hızlanması

-Şiddetli kalp çarpıntısı

-Nefes almakta güçlük

-Baş dönmesi

-Karıncalanma

-Öleceğim düşüncesi

-Terleme

-Bedende uyuşma

gibi semptomlar vardır.

Panik atak belirtiler, bu durumun yaşanması öncesinde ve sırasında görülebilir. Bununla birlikte kişiler, zorlu durumlarla başa çıkmaya çalışır.  Yukarıda sıralanan panik atak belirtileri, herkeste aynı görülmeyebilir.

Panik Atak

Panik Atak Neden Olur

Panik atak durumu, bir kaygı bozukluğudur. Bu durumun ortaya çıkmasında birçok faktör etkili olabilir. Bazen travma anılarıyla oluşan bu durum, madde kötüye kullanım, yüksek sigara ve kafein tüketimi de rol oynar.

Genetik faktörler bu noktada rol oynayıcı olabilir. Ailede kaygı (anksiyete) öyküsü olan insanlarda panik atak görülme olasılığı yüksektir.

Kaygı durumunu ve panik atak gelişmesini ortaya çıkaran bir başka faktör ise çocuklarına yeterli bireysel alan tanımayan ebeveynler olarak gösterilebilir. Bu durum insanların fanus içerisinde sorumluluk almadan yetişmesine sebep olur. Dolayısıyla dışarıdaki hayata uyum sağlamakta zorluk yaşarlar. Bu durum önce anksiyete, daha sonra panik ataklarla kendini gösterebilir.

Panik Atak Nasıl Geçer

Panik atak durumu insanların işlevselliğini ve devamlılığını büyük ölçüde etkiler. Bu noktada eğer tedavi edilmez ise kişilerin bunalıma girmesine de sebebiyet verir. Panik atak tedavisinde Bilişsel Davranışçı Terapi, ACT (Kabul ve Kararlılık Terapisi) gibi psikoterapötik yöntemler kullanılır. Kişilerin düşüncelerini, korkularını ve kaygılarını, işlevsel düşünceler yoluyla değiştirmeleri amaçlanır.

Bununla birlikte kişilerin panik anında ne yapmalıyım gibi sorularla bu durumu yenmek için sorular sorduğu biliniyor. İnsanların panik atak anında yapabilecekleri uygulamaları şu şekilde sıralayabiliriz:

-Nefes egzersizleri

-Güvenli yer Egzersizi

-İçsel konuşmalar

-Fiziksel bütünlüğün hatırlanması.

 

Bunların yanında düzenli spor, sağlıklı beslenme, iş-yaşam dengesini korumak, mutlu olmaya özen göstermek ve ruhsal sağlamlığı korumak panik atağı yönetmek noktasında yararlı olacaktır.