Blog Ayrıntıları

Ölüm Korkusu (Tanatofobi) Nedir

Ölüm Korkusu (Tanatofobi) Nedir

21. yüzyılda dikkatimiz ve bilincimiz oldukça çelinebilir durumda oluyor. Özellikle hızla değişen dünya düzeni ve beraberinde getirdiği hızlılık birçok alanda bizleri etkiliyor. Bu hızla değişen düzen içerisinde farklı korkularla başa çıkmaya çalışıyoruz. Bunlardan biri de ölüm korkusu. Son zamanlarda çevrenizde ölüm korkusu yaşıyorum gibi cümleler duyuyor olabilirsiniz. Bu duruma ölüm korkusu (tanatofobi) denir. Peki nedir bu durum?

Tanatofobi yani ölüm korkusu, kişinin ölmekten veya yakın çevresinin ölmesinden yoğun şekilde korkması durumudur. Tanatofobi ölüm kaygısı olarak da bilinir. Ölüm korkusu yani tanatofobi, diğer fobilerden farklı olarak korkunun kökeninde ölümün varlığını ifade eder.

Aslında hepimiz ölümden korkarız ve bununla yaşamak normaldir. Fakat ölüm korkusu eğer günlük yaşam içerisinde sıklıkla düşündüğümüz bir forma bürünmüşse ve hayat kalitemizi etkiliyorsa bu durum tanatofobiyi işaret eder.

Ölüm korkusu yaşayan insanlar ilk başlarda evin dışında hiçbir yerin güvenli olmadığını düşünür. Çevresindeki arkadaşlarını ve ailesini korumak amacıyla sıklıkla onları arar, evden çıkmamalarını söyler. Ardından kendi de dışarı çıkmamaya başlar. Çıksa dahi yoğun olarak eve dönme isteği hisseder.

Ölüm Korkusu (Tanatofobi) Neden Olur

Bir kişinin ölüm korkusu yaşaması birçok faktöre bağlı olabilir. Özellikle yakın birisinin kaybı, durumun yaşanması üzerinde etkilidir. Yakın birinin kaybı, insanlara ölümün varlığını hatırlatır. Kişi eğer bu durumu içselleştirir ve yakın biz zamanda tekrar olacağı inancına bağlı kalırsa ölüm kaygısı dediğimiz tanatofobi durumu oluşur.

Ölüm korkusunu tetikleyen bir başka faktör de kişilerin sürekli zarar göreceği ve hastalanacağına dair işlevsel olmayan tutumudur. Özellikle hastalık hastası olan insanları işaret eden bu belirtiler, uzun süre devam ettiğinde ve önlem alınmadığında tanatofobiye dönüşür.

Ölüm korkusu (tanatofobi) belirtileri neler?

Eğer ölüm korkusu yaşıyorsanız gününüzün büyük kısmı bu korkuyu düşünmekle geçer. Yoğun şekilde panik, endişe, kaygı, korku ve dehşet yaşanabilir. Bunun yanında ölüm korkusu yaşan kişiler, sağlık takıntıları ile sürekli kontrole giderler. Ayrıca bu düşüncelerin aşırılığı ve kontrol edilemezliği sonrası kişiler panik atak yaşayabilir.

Tanatofobil yaşan bireyler yalnızca ölüm hakkında düşünürken bile üşüme, baş dönmesi, terleme, nefes almama belirtiler yaşayabilir. Uzun vadede bu durum mide sorunları, baş dönmesi gibi fiziksel semptomları da tetikler.

Ölüm Korkusu Nasıl Geçer

Tanatofobi yaşayan birçok insan ölüm korkusunu yenmek için neler yapabiliriz sorusunun cevabını arıyor. Ölüm korkusu, diğer birçok fobide olduğu gibi Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) ile iyileşir.

Bilişsel davranışçı terapinin uygulamalarından olan maruz bırakma, ölüm korkusu (tanatofobi) yaşayan bireylerde sık kullanılan yöntemdir. Kişiler yavaş yavaş ölüm hakkında konuşturulur, buna maruz bırakılır. Daha sonra en çok korktukları düşünceler irdelenir ve ödevler verilir.

Write a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Name *
Email *
Website
Comment