Blog Ayrıntıları

Ölüm Korkusu (Fobisi) Nedir?

Ölüm korkusu, insanların hayatlarının son bulmasına dair olan yüksek derece endişe ve korkuyu bize tanımlar. Bu korkuyu yaşayan insanların günlük hayattaki işlevselliğinde büyük bir düşüş görülür. Günlük işlevlerini yerine getirmekten gün geçtikçe uzaklaşırlar. Bazı durumlarda dışarıya çıkmaktan korkmak ve panik halde yaşamına devam etmek olarak da görülür. Kişiler sürekli ölmekten bu düzeyde korkmak sonucu hayatın akışında zorluklar yaşarlar.

Neden Ölüm Korkusu Yaşarız?

Birçok insan günümüz dünyasında ölüm korkusu nasıl geçer şeklinde sorular sormaktadır. Ölüm korkusunu ortaya çıkan sebepleri araştırmak bu noktada oldukça kritiktir.

Özellikle önceki olumsuz yaşam deneyimleri (travmatik anlar) bu noktada büyük bir tetikleyici olabilir. Savaş-kaç mekanizmasını etkileyen faktörlerden biri de bu tarz zorlayıcı anılar ve yaşantılardır. Bu sebeple ortada yaşamınızı tehdit eden bir durum olmaksızın bu korku yaşanır. Ufak tetikleyicilerle bile bu korkunun yaşanması, travma sonra oluşan tepkisel bir yaklaşımdır.

Günümüzde sürekli ölüm korkusu yaşıyorum diyen birçok insan mevcut. Bu korkularla baş edebilmek ve ölüm korkusunu yenmek için neler yapabiliriz?

1-Düzenli fiziksel egzersizlerle kaygınızı kontrol edilebilir seviyeye getirebilirsiniz.

2-Ölüm korkusunu tetikleyen faktörleri belirleyin ve kendinize bu durumun ne kadar işlevsel olduğunuzu sorun.

3-Hayatınıza değerler katın. Genellikle sürdürülebilir bir çaba ile ortaya koyduğunuz bir amaç olabilir.

4-Önceki olumsuz yaşam deneyimleriniz sonucu ortaya çıkan bir faktör olabilir. Durum eğer böyleyse bu travmanızla yüzleşmelisiniz.

5-Ölüm gerçeğini kabul ederek yolunuza devam edin. Bu gerçeği kabul etmek, zihnin bu konuyla yüzleşmemek için harcadığı enerjiden sizi korur.

Ölüm Korkusu Nasıl Geçer

Yukardaki maddelerin yanında, hayatınızı daha anlamlı kılan değerleri hayatınıza katarak daha anlamlı bir yaşantıyı ortaya koyarsınız. Bu şekilde hayatta ilerleyebilmek için sizi teşvik eden faktörler bulunur.

Hayatınızı daha anlamlı kılmak, sürdürülebilir bir kaygı kontrolünü de beraberinde getirir. Bu kaygı kontrolü ve hayat akışına odaklanmak, hayat kalitesini de artırır. Psikolojik sağlamlık dediğimiz fonksiyonu besleyen bu faktörler, hayatın akışında olmayı beraberinde getirir.

 

 

Tüm bunların yanı sıra ölüm korkusunu tetikleyen travmatik deneyimler, aşılması daha güç duygusal yaraları beraberinde getirir. Bu sebeple ruh sağlığı desteği almak, bu noktada kritik olabilir. Birçok insan en iyi online psikolog kavramlarıyla aratarak ölüm korkusunu yenmek için ruh sağlığı desteği almaktadır. Bu sebeple travmalara bağlı olan bu kaygılarla mücadele etmek için bir Klinik Psikolog ile görüşebilirsiniz.