Blog Ayrıntıları

Majör Depresyon Nedir

Majör Depresyon Nedir

Depresyon yaşayan birçok insan, depresyon ile ilgili bilgi edinmek istiyor. Özellikle son zamanlarda depresyonun ağır biçimini olan majör depresyon hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorlar. Peki majör depresyon ne demek?

Majör depresyon, kişinin çökkün duygu durumu yaşamasıdır. Majör depresyon, normal depresyona göre son derece tehlikeli bir zemindir. Özellikle ağır suçlulukla birlikte kişilerde intihar düşünceleri ve kendine zarar verme eğilimleri görülme riski yüksektir. Bu sebeple majör depresyon yaşanması durumunda bir ruh sağlığı desteği almak hayati olabilir.

Majör Depresyon Belirtileri

Majör depresyon, depresyonun en ağır biçimidir. Psikoterapi ve farmakoterapi ile kişiler bu rahatsızlıktan kurtulur. Majör depresyon belirtileri aşağıdaki gibidir;

1-Kişiler değersizlik hissi çeker.

2-Kendilerini suçlama eğilimi gösterirler.

3-Özellikle sabahları son derece depresiftirler.

4-Motivasyonları çok düşüktür.

5-İnsanlara güvensizlik görülür.

6-Kişiler kendilerini sosyal hayattan soyutlar.

7-Eski pişmanlıkları akıllarına getirebilir, bunun suçluluğunu ve utancını yaşayabilirler.

8-Majör depresyonun da etkisiyle fiziksel ağrılar ve mide sorunları görülür.

9-İntihar düşünceleri ve kendine zarar verme eğilimleri yüksektir.

10-Aşırı uyku ve iştah kaybı yaşarlar.

Majör depresyon yaşayan kimselerde yukarıdaki belirtilerin hepsi görülmez. Çünkü herkes depresyonu farklı yaşar. Depresyonu tetikleyen olumsuz yaşam deneyimleri ve travmalar herkesin hayatında farklılık gösterir. Elbette buna bağlı olarak da depresyonun derinliği ve travmatize etme şekli farklıdır. Bu sebeple majör depresyon yaşayan birisi için, yukarıdaki tüm maddeler olmaksınız da majör depresyon yaşadığı söylenebilir.

Majör Depresyon Nasıl Geçer

Majör depresyonun iyileşmesi için Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) dediğimiz psikoterapi yöntemi ile çalışılır. Bilişsel Davranışçı Terapi, bireyleri depresyona sürükleyen olumsuz otomatik düşünce modellerini belirler. Ardından, bu olumsuz otomatik düşüncelerin daha işlevsel, kişinin olumlu duygu durumlarını ortaya çıkacak düşüncelerle değiştirilmesi amaçlanır. Bilişsel Davranışçı Terapi ayrıca kişilerin stresle baş edebilme mekanizmalarını güçlendirir ve depresyona yatkınlığını psikolojik sağlamlığını geliştirerek onarır.

Bilişsel Davranışçı Terapide terapist, danışana ev ödevleri, hedef tanımlama ve kontrol etme, aktivite listesi gibi uygulamalar verir. Terapist ve danışan arasında yapılan psikoterapotik çerçevede ev ödevleri yapılır ve danışan, terapistle beraber bu ödevlerin üzerinden geçer.

Write a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Name *
Email *
Website
Comment