Günümüzde hızla değişen bir dünyanın içinde yer alıyoruz. Bu değişim bizi de her an güncel olmaya itiyor. Her şey inanılmaz bir hızla değişiyor. İnsanlar bir şeylerin peşinde koşmaya çalıştıkça bazen kendilerini unutabiliyor. Bilhassa kişisel gelişim kavramı bunların en önemlisidir.
Kişisel gelişimi desteklemek, yeni dünya düzeninin kritik parçasıdır. Birçok insan hayat kalitesini artırmak için birçok yöntem deniyor. Bu yöntem ve stratejilerin, kısaca bilgi edinme ve hayat kalitesinin artması için uygulanan her şey kişisel gelişimi desteklemek için yapılıyor.
İnsanlar yeni dünyaya uyum sağlamak, kendilerini ve hayatını kaliteli kılmak adına kişisel gelişimlerine özen gösterirler. Kişisel gelişiminin faydaları şu şekilde sıralanabilir;
Kişisel gelişimi desteklemek, insanların ufkunu genişletir. Dünyaya tek bir noktadan bakmaktan ziyade farklı pencerelerden daha büyük çerçevelerle algılamalarına olanak sağlar.
Kişilerin kendilerini geliştirmeleri zaman yönetimini daha işlevsel hale getirmelerini sağlar. Zamanı etkin kullanan insanlar, her zaman kendilerini bir üst basamağa taşırlar. Çünkü rotalarını ve harcayacakları zamanlarını iyi belirlerler.
İnsanlar her zaman kendindeki en iyiyi ortaya çıkarmaya çalışır. Bunun için de kendileriyle sürekli rekabet ederler. Bu rekabet toksik bir savaş halini tasvir etmez. Aksine kişisel gelişimi beslemek için yapılan mutlu bir süreci beraberinde getirir.
Kişisel gelişim için yapılacak birçok yöntem ve strateji vardır. Bazı insanlar kişisel gelişim kitapları ile bunu sağlarken bazıları da daha yüzeysel olmayan kalıcı sistemlerle bu serüveni sürdürür. Unutulmamalıdır ki kişisel gelişim kolay ve hızlı bir süreç değildir. İnsanların kendilerini geliştirmeleri zamanla inşa edilir. Bu durumu sağlam bir binayı diğerlerinden ayıran özellikler çerçevesinde düşünün. Daha uzun sürede daha eksiksiz ve tam bir süreçten bahsedebiliriz.
Kişisel gelişim yolculuğu, kendinizi tanıdıktan sonra küçük hedefler belirleyerek başlanan bir yolculuktur. Bu süreçte birçok defa kendinizi küçük hedeflerle beslemelisiniz. Ardından daha büyük bir sonraki hedefler belirleyerek bunları başarabildiğinizi kendinize kanıtlamalısınız. Böylelikle zihninizin eleştirel iç sesini de yenmiş olursunuz.
Kişisel gelişim süreci, insanların kendilerini iyi tanımalarını gerektirir. Gerçekten kimsiniz? Ne istiyorsunuz ve hedefiniz nedir?
Bireylerin kendilerini tanımaları aynı zamanda birçok noktada potansiyellerinin yüzde ellisinin farkında olması demektir. Bu yüzden, sürecin temelini iyi atarsanız, bu yolculukta karşılaşacağınız tüm güçlükleri eski bir dostla karşılaşır gibi kucaklarsınız ve sizi etkilemez.
Kişilerin kendilerini en iyi tanımalarını sağlayacak yol bir psikolog ile terapi seanslarına başlamalarıdır. Kendilerinin en iyi versiyonuna ulaşmanın ilk amacı, değişimi kabul etmek ve desteklemektir. Kendini tanımayan insan bu değişimi bir noktada kabul etmekte ve sürdürmekte zorlanır.
Küçük hedefler belirlemek başlamanın en iyi yoludur. Çünkü neleri yapabildiğinizi kendinize kanıtlamanız açısından oldukça önemli bir durumdur. Bu durum, bir sonraki zor hedefi ortaya çıkarıp oraya doğru yol almanızda kritik bir değere sahiptir.
Kişisel gelişim için rutinlere sadık kalarak ilerlemek oldukça önemlidir. Birçok başarılı insanın özellikleri arasında sürdürülebilirlik yer alır. Bu sebeple sürdürülebilirliği sağlamak adına rutinler oluşturmanız gerekmektedir.
Ruhsal sağlığımız, bir şeyleri devam ettirmemiz için gerekli motivasyonu bize sağlar. Bunun için yapabileceğimiz en iyi ruhsal egzersiz ise meditasyondur. Meditasyon yaparak kendi iç dünyanızla daha fazla temas halinde kalın.
Belki de kişisel gelişim için en kritik noktalardan birisi mutluluk halini korumaktır. Çünkü mutlu olmayan hiç kimse kendini ileriye taşıyamaz. Çeşitli içsel çatışmalarla kendilerini de-motive hale getirebilirler.
Kişisel gelişim için daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.