Duygusal Dayanıklılık (Resilience), stres ve kriz anlarında bu durumu yönetebilme yeteneği duygusal dayanıklılık olarak adlandırılır. Duygusal dayanıklılığı artırmak, kişilerin karşılaştığı birçok zorluğa göğüs gerebilmesidir. Zorlu durumlarla baş ederler. Hayatta zorluklara karşı direnç gösterirler.
Duygusal dayanıklılık, bir insanın hayatta sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için sahip olması gereken temel bir kaynaktır. Eğer duygusal dayanıklılığınız düşük ise herhangi bir zorlukta pes edebilir, vaz geçebilir, devam etmeme kararı alabilirsiniz. Oysa bu başarılı insan kavramının tam tersi bir yapıdır. Bu sebeple duygusal dayanıklılık ve başarı odaklılık aynı paralelde ilerleyen kavramlardır.
Bununla birlikte günümüzde sağlam psikolojiye sahip olmak oldukça kritiktir. Çünkü değişkenlerin sayısı her geçen gün artır. Z kuşağı, Y kuşağı ve üst jenerasyon; hepsi aynı ortamda yaşamına devam etmektedir. Dolayısıyla herhangi bir farklılık bazen bulunduğu ortam içinde insanlara zorluklar çıkarabilir seviyededir.
Bu sebeple iyi hissetmek, mutlu olmak, başarılı olmak, iyi bir ruhsal dengeye sahip olmak temelde duygusal dayanıklılık ile inşa edilebilen kavramlardır. Duygusal dayanıklılık noktasında zorluk yaşayan insanlar ileriki zamanlarda zorluklarla baş etmekte güçlük çekerler. Bu durum da kaygı, depresyon, dikkat dağınıklığı gibi birçok psikolojik soruna sebep olabilir.
Duygusal olarak zayıf hisseden insanlar stresli bir yaşam sürerler. Sürekli stres altında ise zihin istenilen düzeyde çalışamaz. Bu durum kişilerin duygu durumunu da sıklıkla etkiler. Stresin uzun süreli döngüsü içerisinde öfke ve sinir problemleri de yaşanır.
Yukarıda anlatıldığı üzere duygusal dayanıklılık, kişisel gelişim için oldukça kritik bir kavramdır. Duygusal dayanıklılığın 3 temek taşı vardır;
1-Gerçeği olduğu gibi kabul edin.
2-Hayatınıza anlam katın.
3-Rutinler belirleyerek kendinizi sürekli besleyin.
Bunlar çerçevesinde zorlu yaşam olayları kabul etmek ve kendi değerlerinizle hayatta ilerlemek, sizi duygusal olarak daha dayanıklı, rutinler belirlemek ise daha sürdürülebilir kılacaktır. Peki bu temel yapılar dışında duygusal dayanıklılık nasıl artar?
-Hayatta kendiniz olabileceğiniz değerler belirleyin.
-Rutinler uygulayın ve kendinizi hissedecek aktivitelere devamlılık sağlayın.
-Öz bakımınıza özen göstererek daha iyimser olun.
-Zorluklar karşısında kendinizi suçlamaktan vazgeçin.
-Sosyal bağlarınızı derinleştirin.
-Kendi en iyi versiyonunuzu bulmak için kişisel gelişiminize devam edin.
Kişisel gelişim ile ilgili daha fazla bilgi için buraya tıklayın.