Blog Ayrıntıları

Depersonalizasyon Nedir? Neden Olur, Belirtileri ve Terapi

Depersonalizasyon Nedir?

Depersonalizasyon, kişinin kendini beden sınırlarının dışında hissetmesi durumudur. Bu durumu yaşayan insanlar, kendi bedenlerini sanki dışarıdan izliyormuş gibi hissederler. Bu nedenle gerçeklik duygularını da kaybederler.

İnsanın hayatını büyük ölçüde etkileyen bu durum genellikle yoğun kaygı ve stres anlarında kişilerde görülür. Bireyler sadece bedenleriyle ilgili değil, gerçeklik algılarıyla ilgili de kopuşlar yaşar. Çevreye karşı duyarsızlık yaşar. Dışarıdaki uyarıcılara tepki vermezler.

Günlük hayatta depersonalizasyon görülmesi oldukça sık karşılaşılan bir durumdur. Fakat bu durum uzun sürer ve kişilerin hayatını etkilerse bu durum depersonalizasyon bozukluğu olarak adlandırılır. Bu noktada bir Klinik Psikolog veya Psikiyatr desteği almak oldukça kritik bir öneme sahiptir.

Depersonalizasyon Nedir

Depersonalizasyon Neden Olur?

Depersonalizasyon kişinin yüksek stres altında yaşadığı bir algı bozukluğudur. Yalnızca stres verici olaylar değil, birçok faktör bu durumun ortaya çıkmasında rol oynar. Bunlar arasında madde kötüye kullanım, stres verici yaşam olayları, travmatik deneyimler gibi zorlayıcı hayat olayları yer alır.

Depersonalizasyon Belirtileri Neler?

Depersonalizasyon bireylerin kendilerini bedeni dışında algıladığı bir bozukluktur. Bu bozukluğun birçok göstergesi vardır. Bu belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz;

-Kişilerin kendi bedenlerini hissedememesi,

-Duygularını fark edememe,

-Düşünceleri algılamakta güçlük,

-Etrafındaki nesnelerin boyutlarını olduklarından küçük veya büyük algılama.

Depersonalizasyon ve Derealizasyon Farkı Nedir

Depersonalizasyon ve derealizasyon, birlikte de görülebilen algı bozukluklarıdır. İkisi arasındaki fark ise depersonalizasyonda kişinin kendine yabancılaşma durumu vardır. Derealizasyon ise çevreye ve çevredeki tüm stresörlere karşı yabancılaşma durumu söz konusudur.

Derealizasyon ile ilgili detaylı bilgi için buraya tıklayın.

Depersonalizasyon Nasıl Geçer?

Depersonalizasyon kişilerin kendileriyle temasını kesmesidir. Bu temas hali bilinçli şekilde yapılan düşünce, duygu ve davranışlar bütünüdür. Eğer kişiler depersonalizasyon yaşarsa bilinçli eylemlerden ve kendisinden uzaklaşır.

Kişilerin tekrar kendileriyle temas kurabilmeleri içinse bilinçli farkındalık eylemlerine ihtiyaçları vardır. Kendi bedenleriyle tekrar temasa geçmek, eylemlerinin ve düşüncelerinin farkında olmak adına şimdi ve burada etkinlikleri uygulamaları gerekir. Bir ruh sağlığı uzmanı ile bilinçli farkındalık çalışmaları yapmak bu noktada oldukça önemlidir.

Ayrıca kişilerde yoğun stres ve kaygı durumlarında görülen depersonalizasyon durumları, bu stresin kaynağı çalışılarak azaltılmalıdır. Stres ve kaygı yönetimi bu noktada kritik bir öneme sahiptir.

 

Write a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Name *
Email *
Website
Comment