Blog Ayrıntıları

Erişkin Dehb Nedir

Dehb, günümüzde birçok insanı etkileyen olumsuz bir durumdur. Özellikle yetişkinlik döneminde de bu durumu yaşayan birçok insan mevcut. Erişkin dehb nedir, nasıl yaşanır gelin birlikte bakalım.

Yetişkinlerde Dehb

Yetişkin Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB)

Yetişkin dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, yani kısaca dehb, kişilerin dikkatlerini toplamakta zorluk çekmesi ve hiperaktivite davranışları sergilemesidir. Bu rahatsızlık çocukluk döneminde başlar ve kişilerin iş, yaşam ve hayat kalitesini her alanda olumsuz etkiler.

Dehb teşhisi bazı durumlarda erişkin dönemle konulur. Yetişkin dönemde görülen belirtiler, çocukluk dönemindeki kadar belirgin olmayabilir. Fakat belirtiler aynı şiddetle kişileri etkiler.

DEHB Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Belirtileri

Dehb yaşayan insanlar birçok sorun yaşar. Bu sorunlar ise sürdürülebilirliklerini etkileyen olumsuzluklar barındırır. Dehb belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz;

1-Erteleme davranışları vardır

2-Bir işin bitmesini beklemeden yarıda bırakır ve başka bir işe başlar

3-Dürtüsel davranışları vardır

4-Planlama yapmazlar

5-Sinirlerine hakim olmakta zorlanırlar

6-Organizasyon yetenekleri yoktur

7-Bir işi sürdürmekte zorlanırlar

8-Günlük rutinleri unutabilirler

9-iş yerinde veya okulda hatalar yapabilirler

10-Herhangi bir işe konsantre olamazlar

DEHB Yetişkin Hayatını Nasıl Etkiler?

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB), yetişkin insanların hayatlarında birçok probleme sebep olur. Dikkatsizlik, dalgınlık, odaklanamama gibi belirtilerle sürdürülebilir konularda zorlanırlar.

Yetişkinler herhangi bir işte odaklanmak için oldukça çaba harcar. Fakat uzun vadede yine başarısız olurlar. Çünkü bir işi eksiksiz sürdürmekte başarısızdırlar.

DEHB Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu ve Eşlik Eden Durumlar

Bu durumu yaşayan insanlar, bununla birlikte birçok ruhsal sağlık problemiyle baş etmek zorunda kalabilirler. Bunlar arasında;

-Anksiyete Bozukluğu

-Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB)

-Alkol ve Madde Kötüye Kullanım

-Öğrenme Bozuklukları

gibi komplikasyonlar sıralanabilir. Eşlik eden bu ruhsal problemlerle birlikte hiraktivite şiddeti de artmakta ve kişiyi daha kötü koşullar karşılamaktadır.

DEHB Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Tedavisi / Terapi Yöntemleri

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunda, psikoterapi içerisinde kişilerin yönetebileceği bir seyirde çalışılır. Bu çerçevede Bilişsel Davranışçı Terapi yöntemleri ile olumsuz düşünceler ele alınır.

Bunun yanında zaman yönetimi ve organizasyon becerileri çalışılır. Kişilerin işlevselliğini artırmak terapideki ana amaç olarak belirlenir. Bireylerin benlik saygıları artırılır ve ikili ilişkiler geliştirilerek sağlıklı sosyallik becerileri işlenir.

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğuna sahip kişilerin bu durumu yenmesi için kendine uygulayacağı yöntemler arasında ise rutinler oluşturma, plan yapma, notlar tutma ve görev listesi çıkarma gibi uygulamalar yer almaktadır.

 

Write a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Name *
Email *
Website
Comment