Antisosyal kişilik bozukluğu, insanların topluma ve toplum kurallarına uymadan hareket ettiği bir sorundur. Toplumda psikopat olarak tanımladığımız insanlardır. Bu duruma sahip kişiler, başkalarının hayatını hiçe sayarlar. Sorumsuzca hareket ederek genel ahlak kurallarını yok sayarlar.
Antisosyal kişiliklerin sosyal normları tanımazlar ve birlikte suç işleme oranları yüksektir. Bu sebeple işlevsellik noktasında sorunlar yaşarlar. Düşüncelerinde ciddi bir bozulmaya yol açmaksızın bu rahatsızlık, kişilerin hayatını alt üst eder.
Antisosyal kişiliğe sahip insanlar, genel olarak işlevsel olmayan davranışlar gösterirler. Bununla birlikte başka insanların da mutsuz olmalarına yol açarlar. Genel olarak bu bozukluğa sahip insanların belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:
Bireylerde bu bozukluğun görülmesinde biyolojik, çevresel ve genetik faktörlerin etkili olduğu söylenebilir.
Çevresel etkenlerin arasında ekonomik problemler, suç işleyen bir baba ile büyüme, ailede psikolojik sorunlar gösterilebilir. Ayrıca antisosyal kişilik bozukluğuna sahip insanlarda Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite bozukluğu görülebilir.
Bu kişilik bozukluğuna sahip insanlara temkinli yaklaşmak, çevresindeki insanlar için oldukça önemlidir. Çünkü bu insanlar çoğunlukla sinirli olurlar ve agresif davranışlar sergiler. Dolayısıyla çevresindeki insanlara zarar verebilirler.
Antisosyal insanlara sabırlı ve daha kibar bir yaklaşım gösterilmelidir. Çünkü bu insanlar ikili ilişkileri ele almakta zaten zorluk çekerler. Agresif davranış örüntülerinden dolayı, sabırla ve nezaketle ilişi kurulmalıdır.
Antisosyal kişilik bozukluğu tedavisi, kişilik bozuklukları arasında en zor tedavi edilendir. Çünkü bu insanlar, kendi istekleriyle tedaviyi tercih etmezler. Etseler dahi uzun süreli terapiyi devam ettirmekte güçlük yaşarlar.
Terapide genellikle sosyal işlevsellikleri desteklenir. Düşünce duygu ve davranış kümeleri ele alınır.