Blog Ayrıntıları

Anoreksiya Nervoza Yeme Bozukluğu: Belirtileri ve Terapi

Çağımızın en büyük ruhsal problemlerinden biri de yeme bozukları. Yeme bozukluğu, kişilerin algısal birtakım hatalarıyla karakterize besin ve fiziksel görünüm arasında yanlış bağlamlar kurmasıdır. Anoreksiya Nervoza ise bunlardan biridir.

Anoreksiya Nervoza Yeme Bozukluğu

Anoreksiya Nervoza Nedir?

Bu yeme bozukluğu, bireylerin gerçeği yansıtmamasına rağmen kendilerinin kilolu olduklarını düşünmesi ile karakterize psikolojik bir rahatsızlıktır. Bireyler kilo aldıklarını düşünmeleri ve vücut ağırlıklarının yüksek olduğuna inanmaları sonucu yemek yemeyi reddederler. Çünkü yemeye devam ederlerse asla istedikleri gibi görünmeyeceklerine inanırlar.

Temel besin ihtiyaçları da dahil olmak üzere azami besinlerini almazlar. Bunun nedeni kendilerini şişman hissetmeleridir. Bu yemek yememe durumu, kişilerin fiziksel hastalıklara yatkınlığını da artırır.

Bazen çok az yemek yer, bazen ise hiç yemek yemezler. Dolayısıyla abartılı şekilde zayıf olurlar. Bu durum kişilerin hormon seviyelerini de etkiler. Beden sağlığı üzerinde yıkıcı özelliklere sahip anoreksiya nervoza, kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülür.

Bu rahatsızlık kişilerin diyet yapma düşüncesiyle başlar. Genellikle 15-25 yaşları arasındaki gençlerde görülen bu durum, küçük yaşlarda da görülebilir.

Anoreksiya Nervoza Belirtileri Neler?

Anoreksiya nervozanın belirtileri genel olarak ergenlik dönemlerinde başlamaktadır. Özellikle genç kızlarda oldukça sık görülebilir.

-Kişiler az yemek yer veya hiç besin tüketmez.

-Genellikle olmaları gereken kilodan çok daha düşük kiloya sahiptirler.

-Kilolu olduklarına inanırlar.

-Kilolu hissetmeleri, yeterli besini almamalarına rağmen ağır fiziksel egzersiz yapmalarına sebep olur.

-Aynaya baktıklarında gerçeklikten bağımsız kilolu olduklarını düşünürler.

-Yeterli besin tüketilmemesiyle birlikte birçok fiziksel rahatsızlık için risk taşırlar.

Anoreksiya Nervoza Yeme Bozukluğu Terapi

Anoreksiya nervoza, ciddi bir ruhsal sağlık sorunudur. Bazı durumlarda yıkıcı da olabilen bu durum ile ilgili kişilerin terapiye başvurmaları oldukça büyük önem taşır. Peki anoreksiya nervoza terapi çerçevesinde psikolog görüşmesi kapsamında nasıl çalışılır?

Öncelikle bu insanların neden kilolu hissettikleriyle alakalı düşünce ve duyguları iyi tespit edilmelidir. Bu algının ortaya çıkmasında travmatik, ailesel ve genetik birçok faktör olabilir. Dolayısıyla geçmiş öyküsü alınan bu insanlar için Bilişsel Davranışçı Terapi ile duygular ve düşünceler rasyonel düzlemde ele alınır.

Anoreksiya nervoza yeme bozukluğu, yaşamı tehdit eden ciddi bir ruhsal sağlık problemidir. Eğer siz de bu rahatsızlığı yaşıyorsanız, terapi almayı ertelememelisiniz.

 

Write a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Name *
Email *
Website
Comment