Blog Ayrıntıları

Ani Öfke Patlaması Nedir?

Ani Öfke Patlaması Nedir?

Ani öfke patlaması hastalığı, yani Amok Sendromu, bireylerde aniden ortaya çıkan ve hızla en üst seviyeye ulaşan bir tür sinir harbidir. Genellikle insanlar cinnet geçirme durumu yaşar.

Öfke, insanların olumsuz duygularından biridir. Olumsuz duyguların kontrol altına alınamaması öfke patlamalarıyla kendini gösterir. Bu noktada bazen, insanlar ani ve şiddetli öfke patlamaları gösterebilir. Bu duruma psikolojide Amok Hastalığı/Sendromu denir.

Ani Öfke Patlaması Nedir
Ani Öfke Patlaması Nedir

Ani Öfke Patlaması Neden Olur?

Aniden öfkelenmek ve bu duyguya yön verememek kişinin zihinsel süreçleriyle bağlantılıdır. Bu noktada öfkeli insanlar için gerçeklik ve duyguları kopmuştur. Dolayısıyla duygularını yansıtırken gerçeklikten bağımsız ve duyguların kontrolünde bunu sergilerler.

Ani öfke patlaması durumu hayal kırıklığı, zarar görme, engellenmiş hissetme veya duyguların yeterli karşılanmama faktörleriyle de doğrudan bağlantılıdır. Karşıdaki insanlar bazen farkında olmadan bu noktalara parmak basabilirler. Özellikle bu duygularıyla çatışma yaşayan insanlarda ise ani öfke durumunu tetikler.

Ani Öfke Patlaması Belirtileri

Öfke patlamalarında kişiler huzursuzluk ve gerginlik hissederler. Özellikle göz bebeklerinin büyümesi, vücut sıcaklığının artması veya ellerde titreme belirtileri görülebilir. Bunların yanında saldırgan tavırlarda bulunabilir, karşıdaki kişilere veya nesnelere zarar verebilirler. Çünkü o öfkeyi kontrol edemezler ve bu hiddet ortaya çıkar.

Ani Öfke Patlaması Nasıl Önlenir?

Ani öfke patlamasında kişilerin hissettikleri zedeleyici duygulara odaklanmak oldukça önemlidir. Sakin bir ses tonuyla iletişim kurulmaya çalışılmalıdır. Etrafındaki insanların destekleyici role bürünmeleri, sevgi diliyle tehdit altında olmadığı öfkeli kişilere hissettirilmelidir.

Öfke anında kişilerin düşüncelerinden koptuğu ve duygularına teslim olduğu görülür. Bu sebeple kişilere nere olduğunu, ne yapıyor olduğunu hatırlatmak, gerçeklikten kopmasını engellemek amacıyla oldukça kritiktir. Dolayısıyla kişilerin öfkeli olduğu gerçeğini kabul etmesi gerekir. Bu durumu da hassasiyet ve şefkatle karşı tarafa söylemek, kabulün ilk adımıdır.

Kişiler sakinleştikten sonra gelecekte bu durumun tekrar etmemesi adına, neye sinirlendiği ile ilgili konuşulması gerekir. Öfkeli insanların yaraları, oldukça derinlerde yer alır. Bununla birlikte de en ufak bir tetikleyici, bu derin öfkeyi gün yüzüne çıkarır. Dolayısıyla o insanların yaralarının ne olduğunu öğrenmek, ani öfke patlaması durumunun bir daha yaşanmasını önlemek amacıyla gereklidir.

Ani Öfke Patlaması Tedavisi

Ani öfke patlaması için kullanılan etkin yöntem, kişinin düşünceleri ve duygularını ele almaktır. Bu durumun işlevselliği üzerine kişilerle çalışılır. Bunun yanında derinlerde bir yerlerde yaralı olduğu alanı konuşmak gerekir.

Ani öfke patlaması yaşayan insanlar için bu durum bir kalkan görevi görür. Kendilerini korumak amacıyla öfke ve sinir harbi meydana gelir. Dolayısıyla istedikleri anlamak ve anlaşılmaktır. Bunun yanında geçtik travmaları psikoterapi seanslarında çalışılmalıdır.

Psikoterapi seansı planlamak için buraya tıklayarak iletişime geçebilirsiniz.

Ani Öfke Patlaması Terapi ile Nasıl Geçer?

Psikoterapi seansında kişilerin öfkeleri 360 derece ele alınır. Bu konu hakkında bilgilendirme yapmak, birlikte nelerden kaynaklandığını bulmak ilerlemenin ilk yoludur. Terapi odası kişilerin güvenli alanlarıdır. Özellikle öfkeli insanlar için bu durum daha büyük bir öneme sahiptir.

Aniden ortaya çıkan öfke durumu, bastırılan tüm duyguların ortaya çıkması durumudur. Bu sebeple bastırılan duyguları çalışmak, kişilerin bu duygularda temas etmesini sağlamak terapide başlıca noktadır.

 

Write a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Name *
Email *
Website
Comment