Bilişsel Davranışçı Terapi bilimsel olarak kanıtlanmış, etkili ve güçlü bir terapi yöntemidir. Yaygın olarak anksiyete, depresyon, obsesif kompulsif bozukluk gibi ruhsal sorunları ele almakla beraber birçok mental sorunda kullanılır. Tüm mental sorunlara yaklaşımı, geçerlilik ve güvenilirliği ile birçok başarı oranı oldukça yüksektir. Diğer terapi yöntemlerinden birkaç noktada ayrıdır; şimdiyi ele alır, planlanmış bir yapıyla ilerler ve problemi çözmeye yöneliktir.
Bilişsel Davranışı Terapi (BDT) insanların, olaylara ve durumlara karşı düşünce şekillerini irdeleyerek hatalı düşünceleri değiştirmeyi amaçlayan bir psikoterapi yöntemidir. Bu sayede duyguların da iyileştirilmesi amaçlanır.
Her insan farklıdır. Dolayısıyla hepimiz, her olaya ve duruma farklı duygusal tepkiler veririz. Bunun sebebi geçmiş yaşam deneyimleri, travmalar, sıkıntılı yaşam olayları ve yetiştirilme şeklimizdir. Bu faktörler, olaylar karşısındaki farklı düşünmemizi sağlayan bilişsel sistemimizi oluşturan yapının parçalarıdır.
Bilişsel davranıştı terapi, bu farklılıkları oluşturan olayları ve durumları irdeler. Olaylara verdiğimiz tepkilerin ne kadar gerçekçi olduğunu bizlere göstermeye çalışır. Zorlu yaşam olaylarıyla mücadele edebilmemizde bilgi işleme modellerimizi ele alarak işlevselliğimizi artırmaya odaklanır. Bunun için de düşünce sistemimizi değiştirmek amaçlanır.
BDT yapılandırılmış bir terapi yöntemidir. Yani terapide çalışılacak konu başlıkları belirlenir. Belirlenen başlıklar çerçevesinde danışan ve terapist seanslara başlar.
Bilişsel davranışçı terapinin başarılı olması için danışanın terapiye aktif katılımı önemlidir. Bu sebepten dolayı terapist sıklıkla danışana ev ödevleri verir. Duruma ve çalışılan soruna göre terapist günlük tutmak, danışanın neler yaptığını ve neler düşündüğünü saptamak amacıyla yazılmak üzere detaylı bir kontrol listesi verir.
Bilişsel davranışçı terapinin süresi danışana ve terapi getirdiği probleme göre değişkenlik gösterir. Bazı sorunlar içi 8-16 seans yeterli olurken bazı problemlerde ise daha uzun sürer. Problemlere yaklaşım ilk haftalar için her hafta şeklinde ilerlerken sorunlar hafiflemeye başladıkça seanslar arasındaki süre de uzatılabilir. Bir süre sonra iki haftada bir veya ayda bir seanslarla ilerlenebilir.
Bilişsel Davranışçı Terapi hangi psikolojik sorunlarda aktif kullanılır?
-Anksiyete bozuklukları
-Yeme bozuklukları
-Obsesif Kompulsif bozukluk
-Depresyon
-Sosyal Fobi
-Travma sonrası stres bozukluğu
-Alkol ve madde kötüye kullanım
-Tik bozuklukları
-Uyku Bozukları
-Çift terapileri ve çiftler arasındaki problemler
-Öfke Kontrol sorunları
gibi çeşitli mental sorunlarda bilişsel davranışçı terapi kilit bir rol oynar.
Günümüzde birçok insan online psikolog tercih ediyor. Bu sebeple seanslarını online platformlar aracılığıyla yürütmeyi seçiyorlar. Dolayısıyla zihinlerinde bilişsel davranışçı terapi online olarak uygulanabilir mi gibi birçok soru işareti bulunuyor.
Bilişsel davranışçı terapi seanslarının online platformlar üzerinden gerçekleştirilmesi dışında uygulamaları veya yararı konusunda başka bir fark yoktur. Online psikolog ile çalışan birçok danışan için şu söylenebilir; online terapi, yapılandırılmış bir terapi yöntemi olmasından da dolayı online platformlarda uygulanması kolaylaşan bir terapi yöntemi haline gelmiştir.