Son zamanlarda sıklıkla “sürekli yorgun hissediyorum, sürekli mutsuz ve yorgun hissediyorum, neden kendimi yorgun hissediyorum, sürekli yorgun hissediyorum ne yapmalıyım” gibi söylemler duyuyorum. Belki sizler de bu cümleleri kuruyor veya duyuyor olabilirsiniz. Hadi gelin bu durumu biraz tanıyalım.
Psikolojik (mental) yorgunluk, ne kadar dinlenirsek dinlenelim kendimizi enerjisiz ve halsiz hissetme durumudur. Özellikle günümüz dünyasında sosyal medya araçları, iş hayatı, kendi problemlerimiz derken birçok bilgiye maruz kalıyoruz. Bu bilgiler ise beynimizin sürekli çalışması anlamına geliyor.
Elbette aldığımız bu bilgilerin hepsi temiz bilgiler olmuyor. Zihnimizi gereksiz yere yorabiliyor. Bazen de kendi yaşam deneyimlerimiz stres, öfke, kaygı, huzursuzluk ve sıkışmışlık hissetmemize sebep oluyor. Zihnimiz bu gerilimi atamadığında ise insanlardan sıkça sürekli mutsuz ve yorgun hissediyorum şeklinde söylemler duyuyoruz.
Her ne kadar hayatta ruhsal dengede kalmaya çabalasak da bazen bu dengeyi sağlayamıyoruz. Gerek hayat düzenimiz gerek çalışma şeklimiz birçok faktör zihnimizi ve ruhsal sağlığımızı olumsuz etkiliyor.
Bu faktörleri ele aldığımızda ortaya çıkan en önemli etken ise strestir. Modern yaşama ayak uydurabilmek için kendi düzenimizi de dünyaya adapte ettiğimiz bir yaşam şekline büründük. Peki bu yeni dünya düzeni sürekli yorgun hissetme durumunu nasıl tetikliyor? Öncelikle yoğun iş temposu, bir şeyleri yetiştirmek için kendimize uyguladığımız baskı ve sonucunda ortaya çıkan kronik psikolojik yorgunluk olarak ele alabiliriz.
Elbette bu stres yalnızca iş hayatı ve çalışma temposu ile ortaya çıkmıyor. Bunların yanında aile içi ve sosyal hayattaki sorunlar da stresi ortaya çıkaran diğer faktörlerdir. Ayrıca düzenli uykunun stresi önleyici bir faktör olduğuna dair birçok araştırma mevcut. Bu sebeple düzenli uyku uyuyamayan insanların daha yüksek strese sahip olduğu görülür.
Kronik psikolojik ve mental yorgunluk yaşayan birçok insan psikolojik yorgunluk nasıl geçer öğrenmek istiyor. Psikolojik ve mental yorgunluğu tetikleyen en büyük faktör strestir. Bu sebeple stresinizi tetikleyen şeylere odaklanmak, bu işi çözmenize yardımcı olacaktır.
Özellikle içselleştirilmiş öfke ve travmalarımız konusunda bazen kendimize yaptığımız uygulamalar yetersiz kalabilir. Bu sebeple bir online psikolog veya yüz yüze psikolog ile görüşmeye başlayabilirsiniz.
Bunların yanında psikolojik ve mental yorgunluk için;
1-Yeterli ve düzenli uyku,
2-Düzenli fiziksel egzersizler,
3-Sağlıklı beslenme planı,
4-Daha çok sosyalleşmek
gibi kişisel gelişim unsurlarını rutinler halinde uygulayabilirsiniz.