Narsist Kimdir? Narsistik kişilik bozukluğu, kişilerin normalden daha yüksek öz-sevgi hissetmesidir. Elbette bu öz-sevgi zannedildiği gibi olumlu duyguları kapsamaz. Narsistik kişilik bozukluğu olan bireylerde kendilerine hayranlık, kendileriyle aşırı gurur duyma, sürekli kendini övme ve başkalarını küçümseme tavırları görülür. Fiziksel görünümlerine de aşırı özen gösterirler.
Birçok insan Narsist Ne Demek diye belirterek kelime anlamını da merak etmekte. Narsist, Türk Dil Kurumu tarafından özsever olarak çevrilir. Bu durum kişinin kendine aşırı önem vermesi demektir.
Narsistik kişilik bozukluğu olan insanlar hayatı benmerkezci yaşarlar. Dolayısıyla da empati kurma becerilerinden yoksundurlar.
Bu kişilerin en önemli özelliği her ortamda sürekli ilgi odağı olmak istemeleridir. Eğer girdiği bir ortamda ilgi odağı olmaz ve yok sayılırsa kendini son derece çökkün bir ruh halinde bulur ve o ortamdan ayrılır. Bu kişilik bozukluğunun diğer belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz;
-Bu bozukluğa sahip bireyler güçlü olmak ister. Güzel görünmek ve başarılı olmak onlar için oldukça önemlidir.
-Çocukluk travmaları sonucunda kırılgan bir yapıya sahiptirler. Bu sebeple strese karşı hassas olurlar.
-Küçük başarılarda bile, bu durumları büyük bir övgüyle anlatırlar. Çünkü övülmek onlar için beslenme noktasıdır.
-Empati duygusundan yoksundurlar.
-Diğer insanların kendilerini kıskandığını düşünür ve sürekli övmesini isterler.
-Hayatta her zaman ulaşılması zor istekleri vardır. Gerçeküstü hedef ve hayallerle kendilerini donatırlar. Bu sebeple diğer insanlardan farklı olduklarını hissederler.
-Kendilerini başkalarından üstün görürler.
-Başarısızlıklarından söz etmezler ve her zaman başarılı olduğu faktörleri büyük bir övgüyle anlatırlar.
-Eleştiriyi asla kabul etmezler, kendilerini de asla eleştirmezler.
-Herkesin ona ayrıcalık tanımasını isterler.
Narsistik bireyler, bu yapıyı kendileri için bir kalkan olarak kullanırlar. Büyüdükleri dönemde sosyal çevre ve bakım verenleri tarafından istismar durumları mevcuttur.
Akran zorbalığı, aşağılanma, fiziksel şiddet, düşük benliği ortaya çıkaracak travma yaratmış yaşam olaylarına maruz kalma bu kişilik bozukluğunu ortaya çıkaran sebeplerdir. Elbette bir de bu durumun genetik faktörü vardır. Yapılan araştırmalar bize ailede narsistik kişilik bozukluğu olan birinin bu duruma sahip olma olasılığının, olmayanlara göre daha yüksek düzeyde olduğunu gösteriyor.
Bu kişilik bozukluğunun temelinde diğer insanlara güvensizlik duygusu yatar. Çünkü bu kişiler yaralıdır ve diğer insanlara karşın kendini korumak ister. Elbette bu yapıyı bilinçli düzeyde oluşturmazlar. Aldıkları yaralar ve yaşadıkları travmalar sonucunda bilinçaltında böyle bir persona doğar. Bu durumu da kendilerini koruma mekanizması olarak görürler.