Temas bağımlılığı, kişilerin yakınlık arayışından kaynaklı eksikliği temas ederek gidermek için arzu duymasıdır. Elbette bu durumu yaşayan kimseler için tatmini tarif etse de çevresindeki insanlar bundan son derece rahatsız olurlar.
Dokunmak, başka bir insanla ilişki kurmanın bir yoludur. Bazen sevdiklerimize sarılır, ellerine tutar veya onlarla tokalaşırız. Fiziksel temasla birlikte o bağı yakalarız. Bu anlamda duygusal bir ihtiyaç olarak ele alabiliriz. Fakat temas bağımlılığı yaşayan bir insan için, bu durum süreklilik arz eder.
Bu bağımlılığa sahip bireyler, başkalarıyla bu fiziksel iletişim dilini kurmadıklarında büyük bir huzursuzluk hissederler. Karşısındaki insanın kendini sevmediğini, onunla bağ kurmak istemediğini ve dışladığını düşünebilirler.
Temas bağımlılığında, sarılma isteğinin çok üstünde bir durum söz konusudur. Öteki insanlara sarılmak gibi temas biçimlerine gerçek anlamda bağımlıdırlar. Bu bağımlılık isteyerek yaptıkları bir şeyin ötesinde, bilinçaltı arzuların kontrolünde gelişen bir sorundur.
Temas bağımlılığı, psikoloji literatüründe önemli bir yere sahiptir. Çünkü bu durum, sevilen birçok insanın kendini açıklayamamasına, başkalarına kendini yanlış göstermesine sebep olabiliyor.
Temas bağımlısı insanların amacı, temas ederek yaşanılan kaygıyı azaltmaktır. Bu kişisel içindeki gerilimi azaltacak yegâne yolun bu olduğunu düşünür. Dolayısıyla daha derin bağlar kurduğuna inanır.
Bu durumu yaşayan insanların özellikle depresyon, kaygı ve obsesif kompulsif bozukluk gibi sorunlara yatkınlığı artar. Çünkü duygusal ihtiyaçların karşılanmadığı, yani temasın olmadığı her an yalnızlık duygusunun acısını çekerler.
Temas bağımlılığının ortaya çıkmasında yalnızlık, stres, endişe, değersizlik gibi duygular vardır. Temas bağımlısı kişiler;
Kendilerini yalnız hissederler.
Özgüvenleri düşüktür.
Sosyal iletişim becerileri zayıftır.
Başkaları tarafından onay alma ihtiyacı hissederler.
Çocukluk dönemlerinde ebeveynleriyle kurduğu bağ yeterli değildir.
Toplumda sıklıkla görülen bu sorun, kişilerin öz benliklerine büyük zarar verir. Bu durum kişinin kendine güvenini de etkileyerek yaşam kalitesinin düşmesine sebep olur. Günümüzde temas bağımlısı birçok “temas bağımlılığı tedavisi” araştırmaları yapıyor. Peki temas bağımlılığı nasıl geçer?
Bu problem, etkili terapi yöntemleriyle kontrol altına alınabilir bir durumdur. Öncelikle bu durumu iyi anlamak, temas bağımlısı kişinin bu durumu tanımasını sağlamak çok önemlidir.
Bunun yanında temas bağımlılığında mental ve fiziksel ilişki arasında kopuşlar mevcuttur. Kişiler bu yüzden duygularını anlamlandırmakta güçlük çekerler. Dolayısıyla temas bağımlılığında duyguları tanımak, beden ve düşüncelerle temas etmek oldukça önemlidir.