Blog Ayrıntıları

Özgüven Eksikliği Nasıl Yenilir?

Özgüven Eksikliği Nedir?

Özgüven, bir kişinin kendi değerinin ve potansiyelinin farkında olması, bu potansiyeli gerçeğe dönüştürecek düzeyde kendine güvenmesidir. Genellikle bakım veren aile bireylerimiz tarafından doğumla başlayıp 1 yaşına kadar süren dönemi, güven duygusunun oluştuğu dönem olarak tarifleriz. Elbette özgüven eksikliği, yalnızca bu faktörlerle ortaya çıkan bir durum değildir. Sosyal çevre, başarı, kendine inanmak ve temas kurulan insanlardan ve bilgilerden kazanımlar da özgüvende büyük rol oynar.

Özgüven eksikliği, birinin kendini sevmesi ve kendine olan inancında eksikliklerin olmasıdır. Özgüven eksikliğini kader olarak tanımlamak yanlıştır ve ömür boyu bu durumu yaşamak zorunda değilsiniz.

Neden Özgüven Eksikliği Yaşarız?

Toplumda birçok insan ‘kendime hiç güvenim yok’, ‘ben yetersizim’ gibi söylemlerle bu duygularından kurtulmak istiyor. Peki özgüven eksikliği neden olur?

İlk olarak ebeveynleri tarafından aşırı korumacı bir tutumla büyüyen insanlar bu durumu yaşar. Bu tarz ebeveynler çocukluklarının sorumluluk almalarına izin vermez. Bu durumu da genellikle ‘biz senin için her şeyi yaparız’ söylemleriyle destekler. Dolayısıyla çocukların hareket ve özgürlük alanlarını kısıtlamış olurlar.

İkinci olarak sürekli eleştiriye maruz kalmak özgüven eksikliğini ortaya çıkaran bir başka faktördür. ‘Sen bunu beceremezsin’, ‘bu senin yapabileceğin bir şey değil’ gibi söylemlerle sürekli eleştirildiğinizi düşünün. Kendi kendinize bir şeyler yapmak konusunda da zorlanırsınız değil mi? Bu durumun bir başka boyutu da sosyal çevre ve okul dönemidir. Aynı durumun orada da yaşanmasıdır.

Bir başka faktör ise hayal kırıklığı yaşanmasıdır. Eski ilişkisinde ihanete uğramak, güvendiği birinden zarar görmek gibi yaşantılar özgüven eksikliğini doğurur. Çünkü bu durumlar sonucu bilinçaltında ‘demek ki ben yetersizim ve beceriksizim’ gibi bir düşünce ortaya çıkar.

Son olarak da gerçeklikten uzak hedefler belirlemektir. Gerçekçi olmayan hedeflere ulaşılamayan her durumda kişi kendini yetersiz hisseder. Bu durumu birçok defa deneyimleyen birisi de kendinden şüphe etmeye başlar. Dolayısıyla da kişinin kendine güveni zedelenir.

Özgüven Eksikliği Nasıl Yenilir

Özgüven eksikliği yaşayan birçok insan özgüven kazanmak ve özgüvenli olmak için ne yapmalıyım sorularıyla bu durumun çözümünü arıyor. Öncelikle özgüveni yükseltmek için birkaç maddede yapabilecekleriniz aşağıda belirtirmiştir. Eğer özgüven eksikliği yaşıyorsanız ve hayat kalitenizi düşürmeye başlamışsa uzman desteği alınması oldukça önemlidir.

Özgüvenli olmak için;

-Öncelikle küçük adımlarla başlayın ve kendinize zaman tanıyın.

-Kendinize daha önce yapmaktan kaçındığınız şeyleri yapma fırsatı verin.

-Fikirlerine önem verdiğiniz arkadaşlarınızın görüşlerini alın.

-Sosyal hayata karışın.

-Travmatik deneyimleriniz var ise destek alın.

-Kendinize saygı duymaya başlayın. Yaptıklarınızı ve başardıklarınızı takdir edin.

Write a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Name *
Email *
Website
Comment